General

Elisaveta, estudiant russa de català: “els pronoms febles són la meva creu”

Com aprèn una estudiant universitària russa a ballar una sardana? Aquesta és una de les coses que es poden veure aquests dies a Gironella. I és que aprendre a ballar el ball típic català és una de les activitats que ja han fet els 26 alumnes que aquests dies participen a les Jornades Internacionals de llengua i cultura catalanes que es fan a Gironella. Els joves, la majoria estudiants de filologia o carreres similars, estudien el català als seus països d’origen i les jornades els serveixen per perfeccionar la llengua i per aprofundir en la cultura catalana a través d’activitats diverses.
L’Elisaveta és una estudiant russa que cursa la carrera de filologia hispànica i fa tres anys que estudia català. Explica que l’any passat ja va participar en un campus organitzat per l’Institut Ramon Llull i que ha volgut repetir. “He vingut per aprendre encara una mica més de català”, diu aquesta jove de 20 anys amb un català gairebé perfecte. La creu del català? “Els pronoms febles i la gramàtica”, diu l’Elisaveta rient. El mateix pensa que pensa la Laura, que és de Madrid i tot just ha acabat la carrera d’Educació Infantil. Estudia català perquè la seva parella és de Mallorca i ella vol anar-se’n a viure a les Illes.
Els estudiants fan un programa formatiu i “viuen en català durant tot el dia”, destaca Alfred Quintana, director de les jornades que afegeix que “en treuen molt profit”. Per exemple, alguns dels estudiants que han participat a les jornades han fet d’intèrprets de polítics al seu país.
Enguany, els alumnes que participen a les jornades procedeixen d’Estònia, Iran, Polònia, la República Txeca, Romania, Rússia, Alemanya, Sèrbia, Suècia i de l’estat espanyol.
Aquests estudiants de català estaran a Gironella fins al proper divendres, 28 d’agost. Després es traslladaran a Masdenverge, al Montsià, on es tancaran els cursos el 5 de setembre.

Foto: Maria Alba Riu/ACN

Estic amb tu

Comentaris