First Stop

General

Una excavació arqueològica serà el primer pas per recuperar el castell de Guardiola

Recuperar el castell de Guardiola de Berguedà, part del qual en runes, és la voluntat de l’associació Torre de guaita, de Guardiola, que treballa des de fa quatre anys per defensar el patrimoni històric, i concretament lluita per netejar i recuperar el castell, ubicat al Collet. Ara, la Generalitat els ha concedit –a aquesta associació i també al Grup d’Esplai Penyes Altes (de Guardiola i Bagà)– un camp de treball, en què hi participaran 24 persones.
Seran 24 joves de 14 a 17 anys procedents de diferents punts de Catalunya, i faran un estudi arqueològic amb un responsable de l’empresa Arqueociència. Serà la primera excavació arqueològica al jaciment del castell, un projecte que ha de ser un primer pas per recuperar una edificació que és bé cultural d’interès nacional. Gerard Ferrer, president de l’entitat Torre de guaita, ha explicat que “és un jaciment poc conegut però interessant perquè se’n faci un estudi com cal i una possible restauració posterior”.
El treball de camp es farà del 4 al 18 de juliol, amb l’estudi arqueològic els matins i a les tardes i vespres es programaran activitats més lúdiques, a càrrec del Grup d’Esplai Penyes Altes. Serà la primera vegada que el castell de Guardiola se sotmet a un estudi d’aquestes característiques després que amb els anys la fortificació s’hagi anat deteriorant i degradant. Fa molt temps que el castell està abandonat i no s’hi ha fet res, i fins i tot hi ha una part de les restes que han quedat enterrades o tapades per vegetació, com és el cas de les torres i la muralla.
Amb aquesta intervenció es vol donar valor al castell i s’espera que els treballs de recuperació i millora tinguin continuïtat: “ha de ser un primer pas per recuperar aquest espai i donar-lo a conèixer. Volem aconseguir que sigui visitable, i per tant, a més, també s’han d’arreglar els camins d’accés”, ha dit Ferrer.
El treball de camp es pot fer gràcies a la Generalitat, l’Ajuntament de Guardiola de Berguedà i el Consell Comarcal. És un dels tres projectes que l’associació Torre de guaita té previstos per aquest any, juntament amb exposicions i conferències. Pel que fa a exposicions, en programarà una a la tardor sobre el castell. I de xerrades se’n faran sobre l’edat mitjana i les restes medievals, tant del castell de Guardiola de Berguedà com d’altres que es conserven al poble.

Estic amb tu

Comentaris