El preu de l’habitatge al Berguedà cau de manera més brusca que a la resta de Catalunya

El preu dels pisos al Berguedà baixa. No hi ha dades oficials, però els responsables del sector constaten que hi ha hagut un descens dels preus, tal i com s’ha produït a la resta de l’estat. En el primer trimestre d’aquest any, al conjunt de l’estat el preu de l’habitatge lliure es va tornar a situar en el nivell del 2005, amb un descens interanual del 3,4%. A Catalunya, segons les dades del ministeri d’Habitatge, la baixa va ser molt menor i es va quedar en l’1,7%.
Al Berguedà el descens ha estat similar, o fins i tot superior, segons el delegat del Col•legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API) a la comarca, Pep Graus, que hi afegeix que aquí la caiguda ha estat molt més brusca i remarca que un descens dels preus ara és bo per afavorir les vendes. De fet, ja s’estan detectant alguns símptomes de millora ja que, tot i que l’accés al crèdit continua molt difícil, la fi de la deducció per la compra d’un habitatge a partir de l’any que ve per a rentes inferiors als 24.000 euros està animant a moltes persones a adquirir un pis o una casa aprofitant també que els preus han baixat.
Una part de l’estoc d’habitatges d’obra nova que hi ha al Berguedà ja s’ha situat en el preu que li correspondria un cop eliminada la bombolla immobiliària. Segons Graus, hi ha zones de Berga com el passeig de la Pau, “on els preus ja no baixaran més” però encara hi ha marge de reducció en zones “menys apreciades”. També han baixat els pisos de segona mà i alguns encara podrien fer-ho més.
El descens de preus i la fi dels avantatges fiscals són dos elements importants en la millora de les vendes, tot i que, segons Graus, perquè el sector al Berguedà surti de la crisi el que cal és potenciar la venda de segones residències. El delegat dels agents de la propietat al Berguedà destaca que “el comprador de segona residència no ho fa per necessitat sinó per emocions, normalment ja té un raconet i per tant no té tant problema financer”. Ara mateix, a la comarca, el mercat d’habitatges de vacances és més actiu que el de primera residència, en especial a municipis com Avià, Casserres, Olvan i els de l’alt Berguedà. Segons Graus, a la comarca la primera residència es limita ara als pocs joves que es queden i a persones grans que canvien una població petita per la capital, per tal d’estar més a prop d’alguns serveis. En canvi, diu Graus, el mercat de segona mà és molt més dinàmic i per això demana als dirigents polítics que es replantegin alguns plans urbanístics.

X