Berga aprovarà avui el préstec per pagar factures pendents que finalment pujarà a 7 milions d’euros

El ple de l’Ajuntament de Berga aprovarà avui un préstec de 7 milions d’euros per pagar les factures que té pendents amb els seus proveïdors. És un dels passos imprescindibles per poder accedir al crèdit que preveu el pla de xoc del govern de l’estat perquè els consistoris saldin els seus deutes. La xifra permetrà fer net de les factures pendents a data 31 de desembre de l’any passat, però sumarà deute a les finances municipals. En aquest cas, amb un préstec que s’haurà de tornar en un termini de 10 anys, amb dos anys de carència i a un 5% d’interès.
Dels 7 milions que s’obtindran a través d’aquesta operació, uns 6 milions es destinaran a pagar factures de serveis i obres contractades pel consistori, mentre que l’altre milió correspon a deutes de l’hospital comarcal Sant Bernabé. I és que el passat març, l’Ajuntament ja va presentar al ministeri d’Hisenda una relació dels seus comptes pendents, en la qual va haver d’incloure tant els deutes propis del consistori com els pagaments pendents de l’hospital, gestionat per un patronat municipal. Aleshores el deute, entre consistori i hospital, pujava a 8,1 milions d’euros. Ara, arribat el moment de tirar endavant el crèdit, el deute a penes s’ha reduït. En aquestes setmanes, els ajuntaments han rebut part dels diners que tenien pendents de cobrar de subvencions i ajuts de la Generalitat, gràcies a un acord amb la Diputació, que n’ha avançat els diners. Tot i així, el gruix de factures pendents de l’Ajuntament de Berga continua sent molt important, ja que el deute només s’ha reduït en poc més d’un milió d’euros.
L’alcalde de Berga, Juli Gendrau, destaca que els diners avançats per la Diputació, dels quals encara falta rebre’n un part, els han donat “liquiditat” de manera que ja hi ha hagut proveïdors que han pogut cobrar. Concretament, s’han pagat contractes corresponents al Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) i al Pla de Barris.
Ara, un cop aquesta tarda (el ple és a les 7) quedi aprovat el préstec, tal com la majoria absoluta de CiU fa preveure, l’Ajuntament haurà d’esperar que el ministeri adjudiqui a una entitat bancària l’operació i a partir d’aquí, els proveïdors hauran d’haver cobrat abans del 30 de juny.

X