L’Ajuntament de Berga encara no sap com pagarà el préstec que va rebre per pagar a proveïdors

El deute que arrossega l’Ajuntament de Berga preocupa als regidors a l’oposició d’Impuls (els no adscrits), així com “que a última hora l’equip de govern encara no sàpiga com retornar els diners que va rebre del govern de l’estat per pagar als proveïdors”, ha dit el regidor Ramon Camps.
I és que l’Ajuntament de Berga hauria de començar a pagar aquesta tardor els 7,5 milions d’euros que va rebre del govern estatal per pagar a proveïdors, un pla de sanejament al qual s’hi van haver d’acollir molts ajuntaments per poder fer front al deute. Ara, un cop esgotats els dos anys de carència –en què s’han pagat interessos però no quotes d’amortització– li toca pagar a l’Ajuntament de Berga uns 1,2 milions d’euros anuals, fins al 2022. Però com que molts ajuntaments no poden fer-hi front, el ministre d’Hisenda Cristóbal Montoro ha anunciat millores en les condicions perquè s’hi puguin acollir els ajuntaments que estan més amb l’aigua el coll. És el cas de Berga, que es pot acollir a tres opcions. En aquest sentit, Impuls ha recordat que “només els que estan pitjor opten a totes tres. I Berga està en aquesta llista negra”, ha dit Ramon Camps.

Tres opcions

La primera opció, et permet allargar el crèdit, rebaixant les quotes cada any. Fa més fàcil el pagament però ho allarga deu anys més “i per tant els interessos acaben sent molt més”, ha dit, (concretant que en el cas de Berga serien uns 2 milions més que si es paga tal com era previst). A més, obliga a complir condicions com ara abaixar la despesa corrent i després congelar-la, cosa que limita la gestió de l’Ajuntament.
La segona opció dóna un any més de carència. L’any que ve només es pagarien els interessos (240.000) però els altres prop de 900.000 euros no es començarien a pagar fins al següent. Els set anys últims es pagaria una mica més a canvi de l’any que no pagues, “això vol dir un any de marge per adequar les finances i fer-hi front”, ha detallat Camps, que ha dit que per als regidors d’Impuls és la millor opció.
I la tercera opció és deixar-ho tal com està. Les dues últimes opcions tenen una baixada d’interessos, per alleugerir les finances.
D’aquestes tres, l’Ajuntament de Berga encara no sap a quina opció s’acollirà. El consistori té temps per comunicar la decisió fins aquest dissabte 14 de juny. Per tant aquesta setmana hi ha previst un ple extraordinari a l’Ajuntament de Berga per exposar-ho i aprovar-ho.

X