L’Ajuntament de Berga aprova un any més de carència per fer front el crèdit de 7,5 milions d’euros per a proveïdors

L’Ajuntament de Berga ha aprovat una modificació de les condicions financeres per pagar el crèdit de 7,5 milions que va demanar el 2012 per fer front al pagament dels proveïdors. El préstec es va fer amb dos anys de carència (pagant només interessos) i a partir d’aquest any i fins al 2022 s’havia de començar a pagar l’amortització, amb un 5,25% d’interès. Ara, l’Ajuntament ha aprovat acollir-se a l’opció que ofereix el govern de l’estat de tenir un any més de carència, i per tant l’amortització es redueix un any –perquè el termini continua sent el 2022– amb una quota una mica més elevada cada any. Com a contrapartida, hi ha una millora dels interessos, que s’abaixen, es passarà a pagar 3,94% d’interès. Això suposarà un estalvi de 245.000 euros. A més, segons va defensar l’alcalde, “és una opció que com que ens dóna un any més de marge ens permet renegociar a la baixa els interessos del préstec”, va apuntar Juli Gendrau.

DSC05788 (Medium)Aquesta mesura es va aprovar en un ple extraordinari ahir, dimecres, amb els vots a favor de l’equip de govern de CiU, dels regidors d’Impuls, del regidor del PP, i el vot en contra de la CUP, que considera que la millor opció era començar a pagar ja aquest any l’amortització tal com era previst, tenint en comte que en aquest cas s’aplicaria també una baixada d’interessos, l’estalvi en aquest cas seria de 433.000 euros.

Els altres dos grups a l’oposició, Impuls i el PP, troben la mesura presa com la més idònia de les tres a les quals es podia acollir l’Ajuntament. Ja que l’altra opció que hi havia sobre la taula era allargar el deute fins al 2032 pagant menys cada any de quota però amb un augment total dels interessos de 2,2 milions d’euros. Aquesta possibilitat es va descartar per part de tots els grups.

La número 2 –la que es va aprovar– “és menys feixuga” van coincidir. Segons el regidor d’Impuls (no adscrit) Ramon Camps “ens dóna un any de marge per fer servir les amortitzacions que hauríem de pagar, per tresoreria de l’Ajuntament i per fer front a pagaments actuals”. En la mateixa línia es va posicionar Joan Antoni López Noguera, del PP, que va afegir que “s’hauran de prendre mesures de pes per reduir despeses”. En canvi, la CUP pensa que caldria “afrontar la situació amb coratge”, sense allargar l’amortització, assumint el què estava previst “però amb una millora dels interessos que ens permetria un estalvi més important”, va dir Francesc Ribera.

X