La Pobla de Lillet aconsegueix un primer ajut per tirar endavant la conversió del xalet de Gaudí en un centre d’interpretació de la natura

L’Ajuntament de la Pobla de Lillet podrà iniciar la restauració del xalet de Gaudí gràcies a un ajut econòmic de 53.000 euros de la Diputació de Barcelona. L’objectiu del consistori és convertir el xalet en un centre d’interpretació de la natura i de l’activitat minera. Una actuació que té un cost d’uns 500.000 euros.

El xalet del Catllaràs, dissenyat per l’arquitecte Antoni Gaudí, va ser construït l’any 1903 i és una de les obres més emblemàtiques de Gaudí, però ha restat en l’oblit per la serva ubicació, a 1.300 metres d’alçada i al mig del bosc. Actualment l’equipament està en desús i en mal estat. Després d’haver funcionat fins la dècada passada, com a casa de colònies, ja fa anys que està tancat, i la climatologia de la zona i bretolades diverses han anat degradant l’edifici. El consistori però, que és el propietari de l’immoble, aposta per recuperar-lo i fer-ho mantenint l’estil original de Gaudí pel seu interès artístic i històric.

L’Ajuntament s’ha proposat convertir l’edifici en un centre d’interpretació de la natura i de l’antiga activitat minera de la Serra del Catllaràs, una zona amb gran diversitat geològica i biològica. En una primera fase s’actuarà a la teulada i als tancaments de les finestres de la façana, així com també es recuperarà l’escala de cargol original de l’exterior de l’edifici, un tret característic de la fesomia del xalet de Gaudí.

Segons les previsions de l’alcalde, Vicenç Linares, les obres de la primera fase es podrien començar ja a principis de l’any que ve, del 2015. I la idea és anar donant continuïtat a la intervenció a mida que s’aconsegueixi finançament. L’equip de govern de CiU ha demanat també ajudes al programa europeu Leader, en paral·lel a la redacció del pla d’usos que s’està elaborant.

Un cop es pugui dur a terme la segona fase, serà per rehabilitar l’interior, amb diferents sales, entre les quals una sala polivalent per a conferències i altres esdeveniments.

Un xalet amb molta història

L’any 1903 l’empresa Asland va proposar a Eusebi Güell, que aleshores era propietari de gairebé totes les terres de la vall de Lillet, la construcció d’un xalet-refugi per albergar els tècnics de les mines del Catllaràs. Güell va encarregar el projecte al seu arquitecte de confiança, Antoni Gaudí.

xaletgaudiantic

El xalet del Catllaràs pertany a un dels millors moments constructius de l’arquitecte, però ha restat en l’oblit de moltes persones pel fet de trobar-se situat a molts quilòmetres de Barcelona i al mig del bosc.