Santi Vila, conseller de Territori: “en infraestructures cal optimitzar recursos”

A la C-16, l’eix del Llobregat, s’han de fer actuacions “sostenibles i que permetin optimitzar els recursos i invertir allà on cal i on hi hagi una relació més directa entre la inversió i el retorn econòmic o social que generen”. Així ho va expressar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila. Va ser a Urús (Cerdanya) per celebrar amb polítics i empresaris els 30 anys de la inauguració del Túnel del Cadí (29 d’octubre del 1984).

Santi Vila va destacar el paper dinamitzador que ha tingut el Túnel del Cadí però en canvi no es va mostrar tan satisfet amb la carretera C-16, pel gran cost econòmic que representa. Per això va parlar “d’optimitzar recursos” a l’hora de planificar noves actuacions, perquè “Catalunya és un país raonablement madur en matèria de grans infraestructures que es gestionen amb intel·ligència i amb eficiència”, va apuntar.

En aquest sentit, va deixar clar que l’eix del Llobregat entre Berga i Bagà no es desdoblarà perquè ara per ara no és necessari i que el Govern català manté la construcció d’un tercer carril reversible per resoldre els problemes de trànsit que pateix aquesta via els caps de setmana. Un projecte que ja es presentar a finals de novembre de l’any passat i que preveu iniciar les obres al llarg del 2015, amb la previsió que entri en servei el 2017, tal com ja va anunciar fa un any el conseller Vila a Berga. L’obra tindrà un cost de 100 milions d’euros i la Generalitat estudia com finançar aquesta actuació.

Pla urbanístic del domini esquiable La Molina-Masella

La Generalitat redactarà un Pla Director Urbanístic que englobarà tot el domini esquiable de La Molina-Masella. El nou document, la redacció del qual s’encarregarà a finals d’aquest mes de novembre, abastarà sis municipis de tres comarques: del Berguedà, Bagà i Castellar de n’Hug; Alp, Das i Urús (a la Cerdanya); i Toses (al Ripollès). El nou pla inclourà tots els projectes de millora que es vulguin fer a la zona i, d’aquesta manera, posarà fi a la paperassa i els tràmits administratius que s’havien de fer fins ara.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va explicar als alcaldes dels municipis que amb el nou pla director el departament de Territori vol aprofitar les eines que dóna el pla urbanístic per impulsar el domini esquiable com a motor econòmic.

El domini esquiable de La Molina-Masella és el segon més gran de Catalunya, amb 135 quilòmetres. Compta amb més de 17.000 places d’allotjament. L’any passat, les dues estacions van vendre 668.000 forfaits i van facturar 12,6 milions d’euros.

Llei d’alta muntanya

La nova Llei d’alta muntanya impulsarà noves polítiques específiques que ajudin a fixar la població al territori i estimulin l’economia.

El conseller Santi Vila va aprofitar la seva visita a Urús (Cerdanya) per avançar les conclusions del grup de treball sobre la nova Llei d’alta muntanya, que contribuirà al desenvolupament econòmic. Vila va destacar l’obsolescència de la llei aprovada ara fa més de trenta anys quan les prioritats se centraven en dotar el territori d’infraestructures viàries, obra pública i equipaments. Ara, en canvi, es considera prioritari fomentar la implantació d’empreses i projectes viables que afavoreixin el creixement demogràfic i la fixació de residents permanents. La llei afecta a una desena de comarques de muntanya, entre les quals el Berguedà.

X