Bagà preveu iniciar en els propers mesos les obres per recuperar l’històric edifici de la Baganense

Bagà recuperarà la Baganense, un edifici històric que fa molts anys que està en desús i que es troba molt deteriorat. Es tracta d’un antic molí, que a principis del segle XX es va convertir en una petita central de producció d’energia hidroelèctrica. La central va deixar de funcionar a finals dels anys 60, i als 80, l’últim propietari de l’edifici el va cedir a l’Ajuntament.

143.000 euros per la primera fase, de consolidació de l’estructura

Tot i que ja fa temps que l’equip de govern expressa la voluntat de rehabilitar l’equipament i fins i tot el 2012 es va encarregar un estudi a la Diputació de Barcelona, fins ara la manca de finançament ha impedit actuar-hi. Ara es posarà fil a l’agulla. A principis de l’any que ve és previst que s’iniciïn les obres de la primera fase del projecte, que consistirà en la consolidació estructural de l’edifici, amb una inversió d’uns 143.000 euros. L’Ajuntament de Bagà disposa d’un ajut de poc més de 45.000 euros de la Diputació i la resta, uns 98.000 euros, els aportarà el consistori o es finançarà amb altres ajuts.

Segons ha explicat a Ràdio Berga i AquíBerguedà.cat l’alcalde de Bagà, Nicolás Viso, els treballs de la primera fase de remodelació de la Baganense se centraran en enderrocar i desmuntar la coberta i els elements estructurals interiors que estan malmesos, reparar els sostres i fer la coberta nova. “Això ens permetria consolidar estructuralment l’edifici i plantejar amb més seguretat i garanties les següents fases. És una obra necessària perquè sinó ens podem trobar que caigui la teulada, i això és el què volem evitar, que s’ensorri i desaparegui”, ha dit Viso.

Museïtzar un edifici que va ser molí i central hidroelèctrica

La consolidació de l’edifici, que ara està en perill d’esfondrament, serà un primer pas per recuperar la Baganense. A partir d’aquí es farien les següents fases a mida que s’aconseguís el finançament necessari. En aquest sentit, l’alcalde reconeix que la rehabilitació integral serà una actuació a llarg termini però espera que es pugui anar donant continuïtat a les obres inicials fins aconseguir que la Baganense sigui un edifici visitable que permeti explicar el passat de la vila. L’objectiu és museïtzar-lo i que sigui visitable, per tal de poder ensenyar com era un molí del segle XIII i com després als anys 1950-60 va donar força elèctrica a una part de la vila de Bagà.

És un edifici molt arrelat a la història de Bagà, per això el govern del PSC vol seguir apostant per la preservació del patrimoni històric i pels elements de valor patrimonial, tal com ja va fer amb l’edifici de la presó, que també estava en molt mal estat, en perill d’esfondrament. Per això es va consolidar i ara l’actuació es planteja a la Baganense, on, recorda l’alcalde “s’hi han fet treballs d’apuntalament i s’ha tapiat per evitar accidents, però hi cal una intervenció a fons. Volem recuperar aquest edifici del segle XIII tant lligat a la història de Bagà, primer com a molí i després com a central hidroelèctrica”, ha comentat.