L’Exploratori prepara un nou curs sobre recursos terapèutics

L’Exploratori dels Recursos de la Natura està immers en la preparació del curs ‘Explora els recursos terapèutics de la natura’, que tindrà lloc a Berga els dissabtes 28 de febrer i 14 de març de 2015.

Dolors Grau, codirectora de l’Exploratori dels Recursos de la Natura, ha explicat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat que “els cursos Explora són activitats enfocades a oferir als assistents l’oportunitat de participar i conèixer projectes de recerca que s’estiguin duent a terme, fent experiments vinculats amb els recursos que ofereix la natura”. Suposen, doncs, una experiència que combina les classes teòriques amb les sortides de camp, sempre en aquest marc natural extraordinari de la comarca del Berguedà.

En aquest cas el curs tindrà lloc a Berga, també amb una visita a l’Alt Urgell; i està dirigit a estudiants universitaris, ja que reconeix crèdits de grau, i als professors de secundària, donat que el curs està inclòs dins del Pla de Formació Permanent d’aquest professorat. Es recomanava, de fet, realitzar la inscripció entre el 26 de gener i el 18 de març, per tal de tenir el reconeixement de la XTEC de forma automàtica.

Aquesta activitat, ha assegurat Dolors Grau, pretén introduir els beneficis que ens reporten els recursos de la natura en el nostre benestar general. S’hi tractaran temes relacionats amb l’aigua (aigua termal, aigua mineral, hidroteràpia, aigua de mar), relacionats amb les plantes aromàtiques i medicinals (propietats terapèutiques dels olis essencials, aromateràpia), i també amb els minerals indispensables per a la salut. Així mateix s’introduiran altres metodologies com l’equinoteràpia, les passejades pel bosc, l’observació del paisatge.

L’activitat consistirà en 20 hores presencials (classes teòriques, tallers experimentals i visites de camp) i 10 hores no presencials, que es realitzaran a través del campus Atenea de la UPC. L’activitat gaudeix de reconeixement de crèdits ALE i ECTS i està inclosa dins del Pla de formació permanent del professorat de Secundària del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Es faran visites al Centre Eqüestre de Vilaformiu, al bosc de Gresolet i als banys hidrotermals de Sant Vicenç, al Pont de Bar (Alt Urgell).

La Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Berga treballen conjuntament en el projecte “Exploratori dels Recursos de la Natura” per fomentar les vocacions científico tecnològiques, millorar l’aprenentatge a secundària i educació superior i contribuir al desenvolupament d’un territori ric en recursos naturals.