El Lluçanès treballa per a poder fer la consulta el 27S i convertir-se enguany en comarca

La consulta per decidir si el Moianès és la 42a comarca de Catalunya es podrà fer el proper 22 de març tot i la suspensió de la llei de consultes per part del Tribunal Constitucional. Però el Moianès no és l’únic territori pendent de la realització d’una consulta popular que, en cas de resoldre’s amb resultat positiu, li obriria les portes a esdevenir comarca. Ho està també el Lluçanès, al qual pertany Santa Maria de Merlès – municipi ubicat al Berguedà però que tradicionalment ha format part d’aquesta comarca natural amb capital a Prats de Lluçanès -. La data no és oficial però és sobre la que s’està estudiant culminar el procés, i és significativa. El Lluçanès podria votar sobre el seu futur el 27 S.

Ho ha explicat als micròfons de Ràdio Berga i de l’AquíBerguedà.cat, l’alcalde de Prats de Lluçanès i president del consorci del Lluçanès, Lluís Vila. Vila ha relatat que aquesta és la data aprovada per “pràctica unanimitat” en la darrera reunió d’alcaldes dels diferents pobles del Lluçanès, encara que ara s’està pendent de rebre el vist-i-plau del departament de Governació de la Generalitat de Catalunya. Dels dotze municipis del Lluçanès que van ser presents a la reunió, 10 van votar a favor del 27S com a data de la consulta i només 2 en contra. Si se segueixen les pautes del cas del Moianès, l’acord dels alcaldes podria ser un indicador fiable de la data de la votació, que se celebraria aquell últim diumenge de setembre. Ja que, des de Governació, s’ha dit en tot moment que aquesta decisió pertanyia exclusivament als ajuntaments. En aquest sentit, fins i tot, Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà i presidenta de la Plataforma ‘El Lluçanès és comarca’ va mostrar-se contrariada a principi de febrer, en declaracions al diari osonenc El 9 Nou, pel fet que el departament de Governació només anés a assumir el paper “d’assessorament”, mentre que l’organització del procés participatiu aniria íntegrament a càrrec dels consistoris que formen el territori.

En total el Consorci del Lluçanès el formen 13 municipis, que pertanyen a les comarques d’Osona (Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Martí d’Albars i Sobremunt), del Bages (Sant Feliu Saserra) i del Berguedà (Santa Maria de Merlès). Els seus ajuntaments treballen ja per a poder fer i guanyar la consulta que els permetria convertir-se en comarca. La número 43, si guanya el sí al Moianès aquest mes de març. “Decididament el que volem és poder explicar als nostres habitants el per què és important esdevenir comarca, així que no només esperem fer la consulta sinó també guanyar-la”, ha dit l’alcalde de Prats a Ràdio Berga.

Lluís Vila, de fet, ha considerat que si el Moianès pot votar el 22 de març, no hi hauria d’haver cap problema per què el Lluçanès ho fes a continuació. En aquest cas, després de les municipals i sempre que la Generalitat hi estigui d’acord, la data seria el 27 de setembre. Després, d’acord amb una moció sobre la creació de les comarques del Moianès i el Lluçanès que es va aprovar al Parlament de Catalunya el passat octubre, Vila confia que el Lluçanès podria esdevenir comarca ja dins d’aquest any 2015.

Pregunta diferent que al Moianès

Tot i que encara s’està estudiant, Lluís Vila ha expressat en declaracions a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat, que probablement la pregunta del Lluçanès seria diferent que la que es planteja al Moianès, on la qüestió engloba a tots els municipis. “Vol que els deu municipis del Moianès formin part d’una nova comarca?”, aquesta és la pregunta que votaran els habitants de la desena de pobles d’aquest territori. Al Lluçanès, però, no es vol condicionar la decisió d’un municipi determinat al futur de la nova comarca. Així que la idea seria que en cada poble es preguntés pel seu futur en concret. “Si hi ha alguna localitat que decideix no unir-se a la comarca, s’entendrà, però no condicionarà la unió de tota la resta”, ha explicitat Vila.

 

 

 

 

 

 

 

X