L’escola Serra de Picamill de Vilada fa 50 anys

L’escola Serra de Picamill de Vilada celebra el seu 50è aniversari aquest any. L’edifici nou de l’escola de Vilada va obrir-se el 1965 després que, en un període anterior, l’educació al poble s’impartís al mateix edifici de l’Ajuntament. En aquell moment eren 60, els alumnes al centre de Vilada. Els anys, però, han passat i les circumstàncies dels municipis de muntanya de la comarca també. En l’actualitat a l’escola hi ha 9 alumnes, encara que la seva directora Marta Marco ha explicat que esperen que “la situació es reverteixi, ara amb els anys de la crisi també hi ha hagut persones que han hagut de marxar del municipi per buscar feina fora, però potser d’ara endavant la xifra puja”. Seria un bon regal d’aniversari per un centre que tot just l’any passat es plantejava la seva continuïtat. Al maig del 2014, la xifra d’alumnes matriculats pel curs 2014 – 2015 era de 7, reduint-se gairebé a la meitat en un any (al 2013 hi van començar les classes del curs 2013 – 2014 fins a catorze nens i nens).

Les dificultats, no obstant, no impedeixen seguir convençuts que la línia educativa del centre és de qualitat i que ofereix als petits una formació que “els permet conviure amb infants d’altres edats i aprendre, a la vegada, el que els toca per nivell”. L’escola Serra de Picamill de Vilada, de fet, forma part de la ZER Berguedà Centre, juntament amb l’Escola de Borredà.

A ambdós centres d’aquesta ZER s’imparteix des de P3 fins a 6è. Són pocs alumnes i es fan grups multinivells, cosa que significa treballar a les aules amb infants de diferents cursos. “Valorem aquest sistema com una oportunitat, ja que possibilita el treball i la relació entre grans i petits, trencant l’artificialitat de l’escola de relacionar-te només amb els nens i nenes de la teva mateixa edat”, ha dit Marta Marco a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat. I afegeix que “el treball evidentment s’organitza en funció del curs que fa cada nen, i de manera diferent a les aules d’un sol nivell”.

Les escoles de la ZER Berguedà Centre treballen en projectes com el d’Escola Verda, el Projecte Rius, el Pla Català de l’Esport a l’Escola, les cooperatives escolars, o els padrins de lectura, entre d’altres.

Jornada festiva el 22 de març

Per celebrar els 50 anys de vida a l’edifici nou, l’escola Serra de Picamill prepara un diumenge 22 de març ple d’activitats. Hi haurà una passejada fotogràfica, per la qual s’invita a tothom que hagi tingut relació amb el centre a aportar-hi els seus records gràfics; l’estrena d’un nou mural i l’actuació del grup musical Koloraines. També s’oferirà piscolabis per a tothom.

Serà el dia 22 a partir de dos quarts d’11 del matí. I ho organitzen l’escola, l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) i l’Ajuntament de Vilada, institució que Marta Marco ha assenyalat que és “essencial” per poder organitzar activitats i tirar endavant el projecte educatiu en un municipi de pocs habitants.