Queralt registra una ràfega de vent de 160 km/h, la més forta de Catalunya durant el matí de dijous

El santuari de Queralt, a 1.167 metres d’altura, ha registrat aquest matí ratxes de vent de 159,5 km/h, les més fortes de Catalunya. En segona posició, hi havia un lloc ventós habitual: Portbou, a la serra de l’Albera, on la tramuntana ha arribat a 147 km/h, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya.

Al santuari de Queralt el vent no ha provocat destrosses importants, però s’ha fet sentir amb força. “Arbres i alguna teula han estat els més afectats”, segons explicava el capellà custodi de Queralt, Ramon Barniol aquest matí, a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat.

Ramon Barniol detallava a mig matí que ara caldrà fer feina de neteja per branques i d’altra brutícia que s’hagi acumulat a l’entorn de l’església i la botiga, i que es demanarà l’actuació d’un paleta per assegurar l’estat de les teules.

Mossèn Barniol, a més, recordava que aquest hivern està sent un d’especial ventositat pel santuari. Al desembre l’estació meteorològica del santuari va registrar ratxes de rècord, de 176 km/h. Després d’aquell episodi, el vent no ha tornat a bufar fins a arribar a aquella xifra, però sí que ha superat els 100 km/h en més d’una ocasió. “Gairebé cada mes des de que vam començar l’hivern, estem tenint aquestes ràfegues”, deia Barniol.

Ramon Barniol remarcava també que, si bé no hi ha hagut grans afectacions, si que calia anar amb precaució si s’era a Queralt aquest matí. “Era a l’exterior i m’he hagut d’agafar i tot, el vent se m’ha endut les ulleres”, relatava ja mentre el vent seguia bufant. “De fet m’imagino que haurem arribat a ratxes més fortes i tot, perquè l’estació meteorològic no és pas en el punt més ventós de Queralt, hi ha algun punt on l’aire va acanalat i potser que s’hi registressin xifres majors si es pogués comptabilitzar”, apuntava el capellà custodi d’aquest santuari.

Les dades de l’estació meteorològica que hi ha situada en aquest punt oferien dades de vent ja molt fortes aquesta passada matinada i a primera hora del matí, amb puntes de vent de 126 km/h a les 5 del matí i de 142,9 km/h ja a les 8. La xifra més forta, de moment, però s’ha viscut més tard: a mig matí, s’han arribat a registrar ratxes de 159,5 km/h. Les temperatures màximes i mínimes a Queralt en el que portem de dijous han estat de 6, 4 graus positius, sobre les 12 del migdia; i de – 2, 9 graus, xifra que s’havia registrat passada la mitjanit.

bombersA Berga i rodalies, el vent també ha bufat amb força durant el matí però només s’havien registrat contenidors tirats en alguns punts de la ciutat i els Bombers han fet fins a quatre sortides. Per exemple, per una caiguda de teules a la plaça Viladomat, per la revisió d’una canalera al carrer Pere III i per un arbre caigut a la carretera que porta al Molí del Castell.

Pel que fa les afectacions de trànsit, des d’ahir al migdia, hi ha una carretera afectada pel vent: resta tallada a la circulació la BV-4024 a l’accés a Coll de Pal. Segons informa el Servei Català de Trànsit.

Ventades al terç nord de Catalunya

El telèfon d’emergències 112 ha rebut 125 trucades entre les dues del migdia d’aquest dimecres i dos quarts de nou del matí d’aquest dijous per l’episodi de vent que afecta diversos punts de Catalunya, segons ha informat Protecció Civil. Unes  43 trucades s’han fet des del Vallès Occidental i una desena s’han rebut des d’Osona, la Cerdanya i el Barcelonès. La majoria d’avisos han estat per incidències de trànsit i obstacles a la calçada. Protecció Civil manté la prealerta del Pla Procicat per la previsió de forts vents que afecten el terç nord de Catalunya.

FOTOS: A la imatge superior, Santuari de Queralt en una fotografia d’arxiu. Al text, intervenció dels Bombers de la Generalitat en una canalera del carrer Pere III. AUTOR: Ivan Genescà. 

X