Borredà, Societat

Borredà enderrocarà 56 dels nínxols més antics per fer-ne de nous

Borredà enderrocarà 56 dels nínxols més antics per fer-ne de nous

L’Ajuntament de Borredà recuperarà 56 dels nínxols més antics, per poder-los enderrocar i fer-ne de nous, si mai n’hi ha la necessitat. L’actual cementiri de Borredà va ser creat per la Parròquia l’any 1890, en un ampli espai a l’entrada del nucli urbà. Uns 15 anys enrere, segons han explicat fonts del consistori, “l’espai inicial estava totalment ocupat i davant la necessitat d’emprendre-hi una reforma profunda, es va arribar a un acord amb la Parròquia i el Bisbat de Vic per traspassar-ne la titularitat a l’Ajuntament”. D’aquesta manera es varen construir 46 nínxols i 24 columbaris, a més d’un magatzem per guardar-hi el material. Avui dia, han explicat, hi ha disponibilitat; però, donat que els primers nínxols construïts – els que se situen a continuació de la capella – ja mostraven signes de deteriorament fa 4 anys, se’n va prohibir l’ús i es va treballar per recuperar la seva propietat i per procedir al seu enderrocament, que és el punt on es troba ara aquesta actuació.

El cementiri es composa d’una capella de pedra i blocs de nínxols a banda i banda. A mesura que se’n necessitaven més, de nínxols, es varen anar construint altres blocs, en forma de rectangle, preservant l’estètica de manera permanent. Ara, tot i que no hi havia mancances, dels 56 nínxols afectats pel pas del temps (varen ser construïts els anys 1890 i 91), l’Ajuntament n’ha revertit la propietat de 25, dels que ja ha traslladat les restes per poder-los enderrocar. En d’altres 13 casos, ja se n’ha signat la reversió i seran buidats properament. Queden, doncs, 8 nínxols de propietari desconegut, que seran motiu dels tràmits pertinents.

Per a finals d’any està previst tenir revertits tots els nínxols i procedir al seu enderrocament, mantenint la capella i l’ossari que serà restaurat i preservat. Posteriorment, es decidirà si es construeixen nous nínxols en aquest indret o es deixa l’espai buit, fins a futures necessitats.

Actuació Ajuntament de Borredà Cementeri de Borredà Nínxols

Estic amb tu

Comentaris

  • Esteve Amills Sisó

    Es ben igual !. Com no resta gent nova per morir-se, tampoc fan falta nínxols per enterrar-los. A la fi els antics, ja tenen els seus de nínxols, fins el punt que n’hi ha que ni l’ajuntament sap de qui son. Remenar i remenar, obres i diners. ¿Per què?