El Centre d’Interpretació del Jaciment Paleontològic de Fumanya podria estar enllestit i ja obrir portes l’any 2016

Després d’anys d’obres, si tot segueix el ritme actual, el Centre d’Interpretació del Jaciment Paleontològic de Fumanya podria obrir portes l’any 2016. Amb aquest equipament, Alba Boixader, directora del Museu de les Mines de Cercs que fa visites guiades a l’important jaciment berguedà, ha dit que “es preveu poder consolidar l’espai com un dels atractius turístics més importants de la comarca”. En aquests moments, segons ha avançat Boixader a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat, “s’està treballant en la darrera fase, la que suposa la inclusió de la museografia, de manera que es podria obrir el recurs ja l’any que ve”.  Amb l’obertura d’aquest centre, un projecte impulsat per Cercs, Fígols, Guardiola i Vallcebre, es disposaria d’un dels recursos turístics i de patrimoni més ambiciosos del Berguedà, amb la voluntat de poder mostrar la relació entre geologia, paleontologia i mineria. “Esperem que sigui un dels principals recursos turístics de la comarca”, ha assegurat la directora del Museu de les Mines de Cercs.

El projecte per a l’execució de la museografia estava valorat d’entrada en 350.000 euros. Una darrera fase, d’un projecte el cost de construcció del qual es va enfilar als 2,5 milions d’euros en el seu moment; circumstància que n’ha alentit els terminis al llarg dels anys, i n’ha arribat a parar l’execució entre fases durant la seva construcció. De moment, però, i a l’espera d’aquest centre especialitzat, al jaciment paleontològic, a més de 1.400 metres d’altitud i a 7 quilòmetres de Sant Corneli, el Museu de les Mines de Cercs ja hi duu a terme visites guiades.

La visita inclou una aproximació al patrimoni paleontològic, que permet veure rèpliques i fòssils originals en l’arxiu paleontològic del Museu de les Mines. Acompanyats d’un monitor, aquells que fan la visita es dirigeixen seguidament en direcció a l’explotació de carbó a cel obert de Fumanya sud, situat a 1.400 d’altitud. Per arribar-hi cadascú fa servir el seu vehicle, i un cop allà se’ls explica que va ser aquesta explotació que va permetre posar al descobert el jaciment paleontològic de Fumanya. Un jaciment que destaca especialment per la seva extensió i la gran quantitat de petjades de dinosaure que conserva, més de 3.000, que corresponen, en un percentatge molt alt, a titanosaures, els últims grans herbívors del Cretaci superior.

Per fer les visites programades per al nou període, els diumenges al migdia de març i abril, i també el cap de setmana de Setmana Santa, cal reservar.

El Museu de les Mines un atractiu accessible

Alba Boixader també ha destacat la visita al Museu de les Mines de Cercs, que rep molta gent de fora de la comarca, especialment de l’àrea metropolitana de Barcelona però també d’altres punts de la geografia catalana. Un centre d’interpretació adaptat en quatre idiomes, “accessible també per a persones amb dificultats visuals i sonores”.