Neteja de deixalles després de Setmana Santa al Parc Natural del Cadí-Moixeró

Entre les destinacions d’interior durant la Setmana Santa, els parcs naturals esdevenen tradicionalment lloc d’interès per a molts visitants. Així, aquests dies, els diferents parcs han acollit nombroses persones que han gaudit del bon temps i de les moltes activitats que s’hi poden desenvolupar: Des de senderisme, raquetes de neu, escalada, observació d’aus, bicicleta de muntanya, barranquisme, visites culturals, i un llarg etcètera d’activitats lúdiques que es combinen amb l’observació i el gaudi a la natura.

Acabats aquests dies de festa, però, des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es veuen obligats a prioritzar la recollida de les deixalles que una minoria d’aquests visitants han abandonat de forma incívica. Aquesta recollida es fa mitjançant les brigades de manteniment dels parcs. Segons ha explicat el director del Parc Natural Cadí – Moixeró, Jordi Garcia Petit, en una entrevista a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat.

En aquest sentit, tot i que el volum final de deixalles que es recolliran desprès de la Setmana Santa encara no es pot quantificar, sí que ha sorprès a la brigada del Parc Natural del Cadí-Moixeró la naturalesa d’algunes deixalles abandonades: dues neveres, un casc de motorista, un televisor, pneumàtics i un futbolí, objectes poc quotidians per portar a la muntanya, i menys, a un parc per ser abandonats.

Aquests residus, juntament amb llaunes, papers i altres restes, són recollits i traslladats als centres de recollida i reciclatge, per tal de mantenir en el millor estat els paisatges i hàbitats d’aquests espais protegits, patrimoni i actiu socioeconòmic dels municipis i del conjunt de Catalunya.

Garcia Petit ha volgut puntualitzar que es tracta d’una minoria de visitants ja que “la majoria no deixen deixalles al parc, fins i tot se’n duen les que generen a d’altres punts en què poden deixar-les”. Tot i això aquest tipus d’acció incívica acaba comportant una important tasca de neteja posterior, per tal de mantenir i conservar aquest patrimoni natural.

Extens programa d’activitats de cara al bon temps

Jordi Garcia Petit ha recordat que la tasca de neteja es realitza amb eficàcia i en un període de temps breu que permet que a l’espai no hi pervisqui aquest tipus de petjada incívica. El Parc Natural del Cadí-Moixeró organitza durant tot l’any activitats diverses, de caràcter formatiu i divulgatiu, que tracten sobre els valors naturals, paisatgístics, històrics i humans de l’espai natural i del territori en general a través de xerrades, audiovisuals, exposicions, tallers o sortides.

En aquest sentit, aquesta primavera i de cara al bon temps, es convida al visitant a participar en sortides guiades, cursos i visitar exposicions o assistir a xerrades. Tot un ventall d’activitats que es pot consultar al mateix web del parc i que inclou també recuperar activitats tradicionals com el coneixement d’herbes remeieres o la confecció de cistelleria.

 

X