CiU manté l’arrelament al Berguedà però amb 4 llistes menys que el 2011, mentre el PSC viu una reducció històrica de la seva presència als comicis locals

Convergència i Unió (CiU) presenta menys llistes a la comarca tot i que és la formació amb més implantació al Berguedà en aquestes eleccions. Per a les municipals del 24 de maig, tindrà 25 candidatures, davant de les 29 amb què la federació nacionalista va concórrer als comicis locals del 2011.

D’entre els 31 municipis de la comarca, a CiU només li ha faltat ser present a Borredà, la Nou de Berguedà, Sagàs, Sant Julià de Cerdanyola, Sant Jaume de Frontanyà i Capolat. A la resta de municipis s’ha mantingut, en alguns casos amb equips de continuïtat com el de David Font a Gironella o el d’Antoni Clement a Puig-reig; i en d’altres amb importants novetats. A Berga mateix, després que Juli Gendrau – l’alcalde els darrers dos mandats – decidís no continuar, el cap de llista convergent serà Antoni Biarnés. I a Bagà – en què la federació ha estat a l’oposició els darrers anys – l’alcaldable de CiU és Pep Llamas; ja que l’actual president comarcal Sergi Roca deixa la política temporalment per qüestions professionals. Llamas anirà acompanyat, en aquest cas, d’un equip format gairebé íntegrament per independents, a excepció d’ell mateix i de la número 2 de la candidatura, Eva Álvarez.

CiU té alguns alcaldes històrics a la comarca, com Josep Vilar de Montclar, que es torna a presentar. I més enllà de Berga, també veu renovar els seus equips en d’altres municipis en què ha governat els últims anys. A Guardiola de Berguedà, l’alcaldable és Josep Lara després que la diputada Montserrat Ribera hagi deixat la primera línia local; i a Cercs el candidat és Jesús Perarnau, que agafa el relleu a Ferran Civil, condemnat per presumptes irregularitats urbanístiques i amb diversos fronts judicials oberts.

El PSC té menys de la meitat de llistes que el 2011

Qui perd candidatures i presència a la comarca de manera significativa és el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). Es presenten en 12 municipis mentre que fa 4 anys ho feien en 30. I no tenen llista, per exemple, a llocs com Gironella en què la formació havia estat liderada per Joan Torra – que ara ho deixa – durant les darreres cinc convocatòries. Tampoc han aconseguit sumar un equip a Avià, o Sant Jaume de Frontanyà, on l’alcaldable es passa a ERC. En la majoria de casos amb candidatura socialista, com a Borredà, amb Joan Roma al capdavant; o a Bagà, amb Nicolás Viso, la llista concorre sota les sigles de Candidatura de Progrés (CP)

candidaturesEsquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Berguedà segueix la tònica general a tot Catalunya, en aquest cas positiva; i no només augmenta candidatures, sinó que bat rècord de llistes republicanes al territori. ERC i les diferents llistes que hi són associades concorren als comicis locals de fins a 19 poblacions de la comarca. Seran presents a Berga, Olvan, Saldes, Bagà, Capolat, Montclar, Sant Jaume de Frontanyà, Puig-Reig, Gironella, Cercs, Castellar de N’Hug, Casserres, L’Espunyola, Vilada, La Pobla de Lillet, Avià, Viver i Serrateix, i Sant Julià de Cerdanyola.

23 llistes del PP però pocs alcaldables del territori

PPPer la seva banda el Partit Popular català (PPC) amplia també la seva presència al Berguedà amb un total de 23 llistes, una xifra que li suposa aconseguir gairebé el doble de candidatures que en les últimes eleccions locals; encara que no en tots els casos el cap de cartell és algú del territori. Amb alcaldables locals hi ha, per exemple, Berga on l’alcaldable és Joan Antoni López Noguera; Olvan on es presenta Marta Torramorell; i Guardiola de Berguedà en què el cap de llista és Jordi Carreras, exregidor de CiU. També hi ha llista a Gironella (Julio Coll); i Saldes (Gabriel Coll). I en poblacions com Borredà, Capolat, Castell de l’Areny, Castellar de n’Hug, Castellar del Riu, l’Espunyola, Fígols, Gisclareny, Montclar, Montmajor, la Nou de Berguedà, la Quar, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Santa Maria de Merlès, Vallcebre, i Viver i Serrateix.

Presència de la CUP a Berga, Borredà i la Nou

Pel que fa la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) presenta llista a tres municipis, un més que el 2011. Seran a Berga, la Nou de Berguedà i Borredà, on es presenten als comicis sota les sigles ‘Treballem Junts per Borredà, Poble Actiu’ amb Antoni Chueca com a alcaldable.

Iniciativa perd candidatura a Puig-reig

Iniciativa per Catalunya – Verds (ICV), per la seva banda, perd presència a Puig-reig, una localitat en què havia arrelat, però tindrà llista a Gironella; i a Montmajor, dins les sigles de Montmajor per la Independència – Entesa. Amb esperit de renovació i d’aconseguir la representació que no té des dels temps del PSUC, a més, es torna a presentar a Berga.

 

Fes clic aquí per veure les candidatures presentades als pobles del Berguedà

 

FOTO SUPERIOR: Representació berguedana de candidats, amb Artur Mas el passat cap de setmana en la presentacio de caps de llista de CiU de tot Catalunya a les eleccions municipals. AUTOR: Twitter/Sergi Roca. 

FOTOS INTERIOR: A la part superior, grup d’alcaldables d’Esquerra en una trobada a Casserres. A l’inferior, Joan Antoni López Noguera amb Alícia Sánchez Camacho en l’acte de presentació de candidats de les comarques del Bages, Osona, Berguedà, Alt Penedès i Anoia a Vic. AUTOR: Arxiu particular

X