Els Turcs i Cavallets faran dissabte al migdia un salt dedicat a totes aquelles persones que hagin passat per la comparsa

Dels diversos elements simbòlics de la Patum que, enguany, fan 125 anys hi ha els Cavallets. “Aquest any és un any molt especial per nosaltres, pels Turcs i Cavallets, demà dijous a partir del segon salt es llegirà un manifest des de dalt l’Ajuntament; i llavors serà un salt una mica especial, un moment que no puc avançar perquè millor que sigui una sorpresa i els patumaires ho puguin veure en primera persona aquest dijous a la nit”, així s’ha expressat Jaume Casadesús, cap de colla dels Turcs i Cavallets en una entrevista a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà. Segons fonts del Patronat Municipal de la Patum, la primera referència que es coneix d’aquesta comparsa data del 1621, però les figures actuals van ser construïdes el 1890. “Fins el 1889, els cavallets berguedans tenien una forma simple, ingènua i rudimentària: la gropa del cavall era simulada per un cèrcol cobert de roba que tapava les cames del genet, un diminut cap de fusta al davant i una nina asseguda a la gropa”, indiquen aquestes fonts.

Els nous cavallets, encarregats a la casa ‘La Perfección de Barcelona’, haurien costat 200 pessetes,  indica la mateixa pàgina web del Patronat. I foren, curiosament, els vestits estrenats aquell any dels turcs i cavallets, els que van resultar més cars que els propis cavallets, van costar fins a 250 pessetes. Va ser també l’any 1890 que els Turcs i Cavallets van deixar d’evolucionar al so del Tabal i van passar a dansar als acords de la música composta per en Joaquim Serra i Farriols, el ‘Quimserra’.

Per celebrar l’efemèride del 125è aniversari dels Cavallets, aquest dissabte després de l’entrega de títols de patumaire hi haurà un salt especial de la comparsa. Hi estan convidats tots aquells que hi hagin participat: “Hem intentat arribar a tothom però pràcticament és impossible, per això és una sort que se’n puguin fer també ressò els mitjans, perquè tothom que hagi format part de la comparsa està convidat”, ha dit Casadesús. “El dissabte, els Turcs i Cavallets farem com a mínim un salt de la Patum gran amb la Patum Infantil”, ha afegit.

Nous vestits

Aquesta Patum, Jaume Casadesús ha desvetllat, a més, que la comparsa estrenarà vestuari. “També els Turcs i Cavallets de la Patum Infantil tindran vestuari nou, i serà idèntic un de l’altre”, ha dit. Un detall que ha explicat que “ha fet molta il·lusió” a la canalla.

Casadesús ha afegit que “en principi s’anava a canviar l’any vinent però, finalment, s’ha establert aquest any pel 125è aniversari. I aprofitant que la Patum Infantil també ho necessitava, podrà estrenar roba igual que la nostra”.

Durant la Patum, fins a seixanta i escaig persones salten amb la comparsa dels Turcs i Cavallets. “Un dels objectius que tenim, és ser participatius perquè la Patum no és d’un, és de tothom”, ha destacat el cap de colla.

Samarretes commemoratives i una melodia per l’any vinent

Per celebrar el 125è aniversari, els Turcs i Cavallets – com també els Nans Nous i la Guita Xica – han tret al carrer samarretes commemoratives. “I l’Albert Rumbo ens ha buscat una música diferent – més antiga -que no hem tingut temps d’incorporar, però que prometem que l’any vinent, al 2016, formarà part d’almenys un dels nostres salts”, ha finalitzat Casadesús.

FOTO: Casadesús, cap de colla dels Turcs i Cavallets en una entrevista del web oficial http://www.museu.lapatum.cat/. AUTOR: Cedida/Patronat Municipal de la Patum

X