La Patum comença avui, marcada per l’aniversari de quatre dels seus simbòlics elements

Els Cavallets dels Turcs i Cavallets, la Guita Xica, els Nans Nous i els Plens – pel que fa la seva música – estan d’aniversari aquesta Patum. Tots plegats fan 125 anys. Una efemèride que es commemorarà de manera àmplia durant aquest Corpus berguedà del 2015; tal i com va poder-se comprovar durant la jornada de diumenge de Quatre Fuets, en què l’anomenada guita ‘boja’ va fer una sortida inesperada pels carrers de Berga, just tres dies abans de l’inici oficial de la festa. Berga acollirà des d’avui i fins al 7 de juny la celebració popular de la Patum, declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005, al novembre farà ja una dècada.

A la ciutat, avui al migdia, dimecres anterior a Corpus, el Tabal i els quatre gegants han iniciat la tradicional passada per la ciutat amb el propòsit  d’anunciar als veïns l’inici de la celebració.

A partir de les 8 del vespre seran Maces, Guites i Gegants Vells les comparses que sortiran al carrer al costat del Tabal, encarant una Patum més fins a vuit hores de passacarrers. Aquesta passada pels carrers del centre urbà, que es fa en honor de les autoritats locals, tindrà enguany fins a tres salts d’inici a la Plaça de Sant Pere ja que habitualment aquí es fan els salts en motiu de l’Ajuntament i el seu secretari, però aquest Corpus s’hi ha afegit el corresponent a l’edil del PP, Joan Antoni López Noguera.

Noguera va demanar inicialment que el seu salt es fes davant dels jutjats en honor a la Junta Electoral, donat que aquesta va anul·lar la llista dels populars en les passades eleccions. Finalment, però, el Patronat Municipal de la Patum, que ja havia situat a plaça el salt del regidor del PP abans de la seva petició, va descartar aquesta possibilitat.

recorregut dimecresEl passacarrers d’aquest dimecres al vespre inclourà fins a 23 parades en el recorregut. De la Plaça de Sant Pere, les figures patumaires es traslladaran al carrer Castellar del Riu, i d’allà continuaran pel barri vell, passant per Pinsania, carrer de l’Om, carrer Buxadé, i tornant a la Plaça de Sant Pere, per dirigir després la passada a Plaça Doctor Saló, carrer de Balmes i Plaça Viladomat. D’aquí continuaran per la Ronda Moreta, Mossèn Huch, Plaça Maragall i Sant Francesc.

L’últim tram arribarà a la Plaça de la Creu, i d’aquest punt, i com és habitual, es dirigirà a la Plaça dels Països Catalans, carretera de Solsona, i Gran Via. Fins al moment dels Tirabols, ja a altes hores de la matinada, a Plaça de Sant Joan i Plaça de Sant Pere. El regidor de Patum, Àngel Guiu, ha explicat, de fet, a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat que es tracta, tant aquesta de dimecres com la de dissabte – que es fa per les places de la ciutat i en honor als administradors – d’una passada amb un recorregut “gairebé idèntic” als de l’any anterior.

recorregut dissabte“El dissabte es va molt alerta pel tema que hi ha molta gent, però l’itinerari de la passada depèn d’on es localitzen els administradors: enguany vénen de seguit en l’últim tram, carrer Ronda Moreta, carrer Bruc, Gran Via i Passeig de la Pau”, ha avançat Guiu, que ha afegit que, malgrat que aquest dissabte es jugui també la final de la Lliga de Campions, amb el Barça de protagonista a Berlín, des de l’Ajuntament s’espera que a Patum l’afluència de persones no sigui diferent a la d’altres anys. “Per Patum dissabte, estàs al carrer del Roser i mires amunt i mires avall i sempre està ple de gent”, ha dit. I ha considerat que, pel que fa el partit, “serà un moment molt determinat de la nit, així que la gent podrà parar en un bar i veure com van molt fàcilment, seguint després la passada sense que això interfereixi en l’afluència de la mateixa”.

Guiu recomana al nou govern que “segueixi empenyent” per la llei de la Patum

Respecte la llei de la Patum, que finalment tot sembla indicar que acabarà inclosa en la redacció d’una normativa més àmplia de patrimoni material català, Àngel Guiu ha relatat que “no està descartada ni descatalogada”. Però ha explicat que “són temps tan complicats que se segueix esperant”.

Guiu ha dit que la llei “és molt important per la Patum per dues raons: La primera té a veure amb la conservació de la festa i el poder mantenir les peces amb molta cura; i després hi ha tot el que fa referència al finançament de la celebració. La llei permetria que el finançament recaigués més en la Generalitat i menys en les arques de la ciutat”.

El regidor de Patum, de CiU, equip de govern que no repetirà en el proper mandat, s’ha mostrat convençut que “sigui qui sigui qui governi continuarà empenyent perquè tot això vagi endavant”. I ha recomanat, de fet, al proper govern que no ho deixi còrrer. “En el seu moment hi va haver consens entre tots els partits, es va promoure entre tots”, ha destacat. Segons Guiu, el pressupost anual de la Patum se situa al voltant dels 220.000 – 230.000 euros.

FOTO D’ENTRADA: Imatge del passacarrers d’aquest dimecres al migdia. AUTOR: Ivan Genescà

 

X