Un descuit a l’hora de demanar els permisos impedeix la participació dels trabucaires de Berga a la Festa dels Elois

El tro dels trabucs no va despertar ahir als berguedans. Al programa d’actes, i com ve sent habitual els darrers anys, hi havia previst començar el diumenge dels Elois amb el so de les salves de trabuc a càrrec de la Colla de Trabucaires de Berga, al Castell de Sant Ferran i a la plaça de la Font del Ros, anunciant la sortida dels cavalls i rucs que fan la passada tradicional. Finalment, però, el recorregut matinal de la celebració, en què veïns i veïnes de Berga remullen a participants i animals, va començar sense la presència dels trabucaires, que tampoc van poder acompanyar els assistents a la Boda Típica de l’Alt Berguedà, a  3/4 d’11 del matí. En un descuit, l’Ajuntament de Berga, amb un executiu que és nou i que porta poc més d’un mes al govern local, no va tramitar al complet els permisos necessaris.

“Calia un permís del govern civil, que no es va tramitar; en què amb dies d’antel·lació has d’haver presentat una instància deixant constància de quanta gent hi participa, el dia i el recorregut”, ha relatat avui Miquel Moya a Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat, portaveu de l’entitat.

Moya, però, hi ha volgut treure ferro. “Són nous i van entendre que pagant unes taxes determinades que ja havien fet efectives, ja n’hi havia prou; però no és així”, ha explicat. “En sol·licitar permís a la delegació del govern espanyol, aquests passen les dades a la Guàrdia Civil; que és qui ve a passar revista de les armes”, ha comentat també Miquel Moya.

El portaveu de l’entitat ha asseverat, això sí, que s’és molt més estricte ara en aquest sentit, que fa uns anys. “Des de que hi va haver l’incident de Cardedeu, ja no n’hi ha prou en fer una trucada i avisar-los que hi serem, un procediment que abans era habitual”, ha afegit.

La Colla de Cardedeu va ser acusada l’any 2014 “d’assetjar” el regidor del PP del seu municipi, per una actuació sota casa seva en què haurien fet servir els trabucs. Des de llavors, la delegació del govern de Madrid a Catalunya, és més estricte amb els permisos d’aquestes colles.

5 anys de presència a la Festa dels Elois

La Colla de Trabucaires de Berga té 10 anys de vida, i en fa 5 que participen a la Festa dels Elois. “Som una quinzena de membres, vam néixer fa una dècada però no n’érem prous i no vam poder començar a actuar fins el 2010”, ha relatat Moya que també ha explicat que l’Ajuntament de Berga, de la CUP, ja els ha presentat disculpes i que esperen continuar participant als Elois en properes edicions sense problemes. “Abans de nosaltres, ho feien grups trabucaires de fora. Podríem dir que la presència de trabucs a la celebració és ja una tradició”, ha dit.

Pel que fa el tràmit que aquesta vegada ha quedat pendent, “s’ha de reomplir un imprès que ja existeix, que probablement els hi ho hagués explicat bé l’anterior regidor, però hi va haver aquest descuit i no passa res”, ha considerat també el responsable de la colla. “Abans quan sortíem havíem de dir on fèiem la sortida, perquè en cas d’un accident, les autoritats competents sabessin que som allà; però ara s’és més estricte ja que depèn de la delegada del govern”, ha posat, així mateix, de relleu Miquel Moya.

Aigua i gresca

Sense trabucs, però això sí, amb  les ganes d’aigua i gresca habituals. Un bon nombre de berguedans van participar en la passada de diumenge dels Elois, en què no hi va faltar l’aigua de tots tipus: calenta i freda, que va acompanyar a persones, rucs i cavalleries durant tot l’itinerari pel nucli antic. Després va haver-hi la representació de la Boda Típica de l’Alt Berguedà, a l’Església de Sant Francesc.

I finalment, com és habitual, el ballet de Déu (o de l’Adéu) a la plaça de Sant Joan, moment en què l’Agrupació Teatral la Farsa va representar l’antiga dansa.

El matí d’actes va acabar amb l’entrega de ferradures a la sala de plens del consistori. Una jornada que va reviure la tradicional festa als carrers de la ciutat amb una important implicació ciutadana, que també va quedar reflectida a la xarxa amb tuits de berguedans i berguedanes que hi volien fer present la seva participació.

També van donar-hi, a més, difusió aquelles entitats de la capital berguedana implicades en la festa.

FOTO SUPERIOR: Imatge d’arxiu de la Colla de Trabucaires de Berga. AUTOR: Trabucaires de Berga/Cedida