Espinalbet i el Pla de Campllong seran l’escenari d’un curtmetratge de cinema fantàstic sobre un monstre anomenat ‘Bram’

Bram és un curtmetratge del gènere fantàstic que es proposa oferir tocs de terror clàssic inspirats en els anys 70 i 80 i que tindrà com escenari principal el Berguedà, i concretament l’entorn natural que trobem als voltants d’Espinalbet i en emplaçaments propers al Pla de Campllong. Ho han explicat així els seus responsables en una distesa tertúlia a l’espai de migdia de Ràdio Berga. Ens han acompanyat Sergi Remolà, cap de comunicació del projecte i que és berguedà; i Ferran Ureña, un dels directors del film.

La història, que es gravarà en quatre jornades de treball intens al setembre, tracta sobre la sobtada mort d’en Vincent, un home solitari. Sense hereus, la seva casa acaba en mans dels seus veïns, un matrimoni amb un nen molt introvertit, anomenat Pol. Aquest petit comença a sentir una estranya fascinació per la casa, i a sospitar que realment en Vincent no estava del tot sol quan va morir, descobrint finalment la criatura que ocupa la casa, en Bram.

L’obra neix, segons els seus responsables, d’un descontentament amb la representació que s’ha fet habitualment de la infància al cinema. Els records més feliços són els de la infantesa, els observem sempre des d’un costat subjectiu i acaben convertint-se en les nostres petites quimeres. El curtmetratge busca que l’espectador faci aquesta reflexió i, encara que es concep com un món prou complex per beure de si mateix, s’hi troben influències artístiques, cinematogràfiques i literàries; fortament inspirat en cineastes com Tod Browning o Andrei Tarkovsky. També beu directament de relats de Franz Kafka.

L’equip aspira a presentar-se al Festival de Sitges

‘Bram’ gira, precisament, a l’entorn d’una una quimera. A la construcció d’un món propi quan un sent que li estan robant el més important, la infància.

La intenció de l’equip que treballa per tirar endavant el projecte, i que està format per joves que ronden una mitjana d’edat d’entre 24 i 25 anys, és poder projectar el curtmetratge al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, a la tardor. Encara que tampoc descarten poder presentar-lo a més festivals.

La criatura ‘Bram’ s’ha creat a partir d’una maqueta a escala real, a més d’algunes parts modelades en maquetes independents, per poder dotar-lo d’una millor presència. El treball, per tant, fuig del croma i les criatures creades per ordinador i aposta per la manera clàssica de realitzar cinema.

Un verkami per fer-ho possible

La feina de fer realitat aquesta pel·lícula comporta també disposar d’un pressupost, que en aquest cas puja fins els 9.000 euros, 5.000 dels quals ja s’han assegurat amb inversions privades. L’equip que en forma part, però, s’ha proposat recaptar-ne la resta mitjançant un verkami.

Pel que fa l’elecció del Berguedà com a escenari, destaquen no només la seva presència escenogràfica, sinó també les facilitats en l’aspecte administratiu, que s’han trobat a l’hora d’obtenir els permisos.

X