Gironella preveu posar ja en funcionament l’ascensor d’accés al nucli antic a final de setmana

L’ascensor que salva una distància de 20 metres entre la riba del Llobregat i la plaça de l’Ajuntament de Gironella, i que facilitarà l’accés dels vilatans al nucli antic, podria obrir-se el proper divendres 7 d’agost. L’equipament està pendent d’una darrera revisió tècnica, que es durà a terme entre dimarts 4 i dimecres 5 d’agost. Si tot és correcte, i un cop amb la legalització feta del departament d’Indústria, la posada en marxa seria, doncs, aquest divendres. Ho ha explicat l’alcalde David Font en declaracions a Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat.

L’ascensor ha de ser servir per millorar l’accessibilitat i la mobilitat de les persones grans i amb mobilitat reduïda a Gironella, una de les principals voluntats de l’actual equip de govern.

La posada en funcionament del nou ascensor hidràulic, amb capacitat per a 8 persones, ha tingut un cost total de 114.500’01 euros dels que un 92% han estat finançats. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona hi ha aportat 49.000 euros, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat hi ha destinat més de 56.000 euros mitjançant el programa Leader i 7.000 euros han provingut de l’Ajuntament de Gironella. L’empresa adjudicatària de la construcció del nou ascensor ha estat Construccions Solà-Cardona SA de Gironella.

La previsió de l’ajuntament és posar l’ascensor a disposició del públic, un cop s’hi ha instal·lat també la maquinària que l’ha de fer funcionar, aquest proper divendres. La inauguració oficial, però, no es farà fins al setembre per tal que a l’acte hi assisteixin representants de les institucions que han fet possible el finançament de l’obra.

La idea de construir aquest ascensor sorgeix mesos enrere després de buscar solucions per dinamitzar el nucli antic de Gironella, una zona que ha patit despoblació i que ha perdut nombrosos comerços i establiments. Per aquest motiu, i després de la visita de tècnics de la Diputació a la zona afectada, es va proposar la construcció d’aquest equipament que ha d’ajudar a connectar dos nuclis de la vila separats per un desnivell de 20 metres d’alçada.

L’ascensor, ara pendent dels permisos i que ja s’ha acabat de construir, s’ha fet – segons s’ha defensat també des de l’ajuntament de la vila – amb la idea que estigués plenament integrat a l’entorn, tenint en compte que es troba davant de la muralla, un bé cultural d’interès nacional, i que és visible des de tots els punts de Gironella, fins i tot des de l’autovia.

FOTO: Imatge d’una de les darreres fases de construcció de l’ascensor, a tocar de la muralla. AUTOR: Ricard Codina