El Curs Intensiu de Música de Castell de l’Areny aplega fins a 15 joves i ofereix actuacions en esglésies del Berguedà

Una quinzena de joves de diversos punts de Catalunya participen aquesta setmana al curs intensiu de música que organitza cada any al Berguedà l’Associació ProArt. Enguany, de fet, l’entitat celebra el 24è Curs Intensiu de Música al Castell de l’Areny, que té lloc del 22 al 30 d’agost.

El curs va dirigit a joves d’entre 15 i 20 anys amb ja un nivell alt i avançat de música, als quals se’ls imparteix classes de perfeccionament, segons ha explicat el director del curs i president de ProArt, Ferran de la Varga, a qui Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat ha entrevistat aquest dilluns. “A diferència de les colònies que també fem a Castell de l’Areny, aquests joves del curs intensiu ja tenen una formació alta, bastant completa que ens permet una exigència important” ha valorat de la Varga.

Ferran de la Varga també ha explicat que es tracta “d’una colla de noies i nois que volen evolucionar en l’art de tocar en conjunt i orquestra; i millorar, aprofundint en el coneixement d’estils, èpoques i repertori”. De la Varga ha avançat que “junts són una orquestra de cambra composta per violins i violoncels, la Jove Ensemble ProArt”.

El curs intensiu es tanca, a més, amb una petita gira de concerts en què els alumnes demostren els seus coneixements i el públic pot gaudir d’ells. En total es faran quatre actuacions. La primera serà dijous 27 d’agost a l’Església Parroquial de Santa Maria d’Alpens, al Lluçanès, a les 8 del vespre. I anirà seguida de tres actuacions més els dies correlatius. Divendres 28 d’agost, els joves músics actuaran a l’Església de Santa Maria de Borredà, i dissabte 29 d’agost a l’església de Vilada, en els dos casos també a les 8 del vespre i a la comarca del Berguedà.

Actuació en una restaurada Ermita del Castell de l’Areny

Finalment, el 30 d’agost es farà un concert matinal, diumenge, a l’Ermita del Castell de l’Areny, a les 12 del migdia; un dels primers actes que, a més, es fa en una ermita totalment restaurada de la qual fa poc que s’ha inaugurat la darrera actuació. “El que més desitgem és omplir les esglésies on fem els concerts i portar la nostra música als habitants dels pobles de la comarca”, ha valorat també Ferran de la Varga.

El programa que s’ha previst en aquesta edició s’ha treballat perquè donés “l’opció formativa de tractar el màxim d’estils i èpoques diferents”, però també per resultar atractiu al públic.

“Aquest any està molt centrat en força peces del romanticisme, variant-ho respecte anys anteriors que ens havíem endinsat en el barroc i el clàssic”, ha reiterat de la Varga. Així es tracta la melodia d’unes primeres danses recuperades per Ottorino Respigui (1879 – 1936), que originalment daten dels segles XV i XVI; però després ja es passa a peces de compositors com Franz Schubert (1797 – 1828), Gabriel Fauré (1845 – 1924) i Astor Piazzola (1921 – 1992).

L’Associació ProArt va néixer amb l’objectiu de promoure l’art en totes les seves disciplines (música, dansa, arts plàstiques) i en especial per donar suport als artistes joves. Fa anys, a més a més, que pugen al Berguedà: “on l’entorn és idíl·lic”, ha dit el seu responsable. “A més a Castell de l’Areny, estem en un lloc en què no hi ha cobertura i que permet als nois i noies concentrar-se amb l’activitat”, ha afegit. Ferran de la Varga també ha valorat l’ajut desinteressat dels  veïns del municipi “molt involucrats” en el projecte, i que els posen tot de facilitats.

FOTO: Imatge de la Jove Ensemble ProArt de l’anterior edició. AUTOR: Cedida

X