Els caps i les mans dels gegants nous són les parts de les comparses de la Patum que es digitalitzaran enguany

Els caps i les mans dels gegants nous. Aquestes seran les parts que es digitalitzaran aquest any, seguint amb la iniciativa engegada ara fa un any de digitalitzar les comparses de la Patum de Berga. L’objectiu és poder disposar de totes les dades possibles de les comparses i poder-les reproduir en cas que es facin malbé, sense necessitat de disposar de motlles de les figures originals, que són les que surten cada Patum a la plaça.

L’any passat es va iniciar aquest projecte de digitalització en 3D amb l’àliga completa, el caps i les mans dels gegants vells, i els caps de les guites. Una primera fase que va tenir un pressupost de 7.623 euros, i 7.144 es van cobrir amb una subvenció atorgada pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Enguany, la subvenció no és tan quantiosa i per això l’actuació se centrarà en les mans i els caps dels gegants nous. El pressupost per aquests treballs puja a uns 3.500 euros, i la subvenció amb què compta el Patronat de la Patum és de 3.300. N’assumirà la part restant l’Ajuntament de Berga.

El gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo, ha dit en una entrevista a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà (la pots escoltar a l’àudio adjunt) que “la intenció és que tant aviat com es pugui es digitalitzi absolutament tota la comparseria”. En aquest sentit, es tornarà a demanar subvenció per a l’any que ve.

Restauració de la comparseria

A banda dels treballs de digitalització, les comparses de la Patum han de passar cada any després de la festa per “planxa i pintura”, és a dir els cal alguna o altra intervenció per tornar a lluir impecables. Per a la Patum que ve però, no farà falta cap actuació a fons a cap comparsa, ha comentat el gerent Albert Rumbo. Ha dit que en aquesta ocasió, després de la Patum d’aquest 2015, no en van sortir massa perjudicades i estan en bones condicions, a part de les petites fisures i trencaments habituals. Per això, la previsió inicial és que es faci una restauració general sense aprofundir en cap comparsa perquè no hi ha necessitat.

El què sí que es farà, ha dit Rumbo, és treball preventiu. Per exemple, es reforçaran les estructures d’algunes comparses, com és el cas dels gegants. Aquesta és la idea, i ara la restauradora de la Patum, Gemma Rodríguez, ho estudiarà en detall i farà la proposta concreta.

FOTO: Gegants Nous / Flickr