Lluís de Haro: “faig fotos de llarga exposició”

El calendari de l’AquíBerguedà repassa un segle d’història de Queralt (1916-2016) per mitjà de tretze fotografies: hi ha imatges de la Coronació i dels aniversaris que s’han anat celebrant cada 25 anys, i també instantànies d’altres moments rellevants que ha viscut Queralt, el santuari i la muntanya com la reconstrucció de la teulada o l’incendi que va cremar tota la falda de la muntanya.

Imatges antigues, imatges pràcticament inèdites, i altres que podrien ser el Queralt del futur, com és el cas de la foto del berguedà Lluís de Haro. Acompanya el darrer mes de l’any, el desembre, i és una foto captada des de Queralt on es veu Berga però no pas com la veuen els nostres ulls sinó l’objectiu d’una càmera Reflex després d’estar en exposició un minut i mig. “És un tipus de fotografia de llarga exposició. Els colors s’intensifiquen”, ha comentat. “M’agrada aquest sistema de fotos. Aquesta va ser tirada l’any passat, un dia molt d’hora al matí”, ha explicat en una entrevista a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà:

Un altre dels fotògrafs que té presència al calendari és Manel Escobet, de Foto Luigi de Berga. En concret amb dues fotos. Una és la del 75è aniversari de la Coronació, l’any 1991. S’hi veu la imatge de la Berga a la plaça de Sant Pere enmig d’una multitud de gent. I l’altre foto és d’un parapent llançant-se des de la muntanya de Queralt. Va ser presa el 1999. Ens ho detallat en una entrevista a Ràdio Berga i a l’AquíBergueda:

 

 

calendari1calendari3

Presentació i exposició

La presentació del calendari de l’AquíBerguedà es fa avui dimecres, 23 de desembre, a les 6 de la tarda a l’Arxiu Comarcal del Berguedà (Pavelló de Suècia de Berga). També s’inaugura una exposició amb 25 fotos (les 13 del calendari i 12 més) que es podrà veure al vestíbul de l’Arxiu fins al dia 29 de gener. Els feiners de 9 del matí a 2 del migdia i de 2/4 de 4 a 6 de la tarda.

Distribució

El calendari es podrà trobar gratuïtament als comerços i establiments que hi han col·laborat: Comestibles Maria Costa, Automòbils C-16, bar Magrana, Forn l’Espurna, Cristalbox, Anima’ls Berga, bar Bon Gust, Feli, Hair & Beauty, Serralleria Canal, Elètrica Orriols, Pintors Pep i Lluc, Estudi Jurídic Econòmic Serarols & Associats, Maquinària Enric Juan, bar Tutxi, Rial, Tapisseries Alfil, llibreria Quatre Cantons, Simagro, auto-escola Oliveros, bar la Lluna, cansaladeria Guixé, restaurant Gretta, òptica Caballé, tintoreria bugaderia Higiensec, fusteria Germans Badia, Cafè Lola, Taxis Rafel, Serveis Lluís Garcia, Bar Astúrias, cafeteria Ski, La Crepe, Mundances i Transports Casas, Solucions Dentals Berga, No + Vello, Arcos, Xurreria Xavi Xavier, comercial Molí del Castell, Pintures Palacios, Extintors Morera, perruqueria Blanc o Negre, llibreria Super 2, Centre Veterinari del Berguedà, Boutique Guiu i Tres 7 Nou, Farmàcia Nova del Vall, El Sardà, Ortopèdia Álvarez Saz Cabra, Farmàcia Álvarez Saz i Forn Espelt.