Trànsit controlarà la velocitat amb radars per tram a Cercs, al llarg de dos quilòmetres

Cercs tindrà radars per tram. Se n’instal·laran dos (un per cada sentit de la circulació) dels 10 que el Servei Català de Trànsit té previst col·locar a Catalunya a finals de juny. I 9 més s’instal·laran abans de final d’any. En total 19 radars per tram més aquest 2016 que se sumaran als 11 que ja hi escampats per Catalunya i en funcionament. Segons Trànsit, és una mesura molt eficaç per fer disminuir la velocitat dels vehicles i alhora reduir l’accidentalitat. Aquest és l’objectiu, tenint en compte que es col·loquen en punts negres com és el cas de Cercs, on la sinistralitat és elevada.

Com funcionen?

Aquests radars calculen la velocitat mitjana dels vehicles, captant la imatge del cotxe en un punt, i tornant-la a captar en un altre punt. Per tant, controlen la velocitat mitjana calculant el temps que triga un vehicle a recórrer el tram marcat per determinar quins conductors superen el límit de velocitat permès i han de ser multats.

Es tracta d’un sistema que a Catalunya es va adoptar al Túnel de Vielha el desembre de 2009, sent pioner a l’estat espanyol aquest sistema que calcula la velocitat mitjana a través de lectors de matrícula ubicats als extrems del tram afectat.

On s’ubicaran?

A Cercs es col·locaran radars fixes al punt quilomètric 105,5 (abans de la gasolinera Petromillares, circulant direcció nord) i un altre al 107,5 (abans del trencant de Sant Corneli, també anant cap al nord). Es calcularà la velocitat al llarg d’un tram de dos quilòmetres (una altra referència és que el pk 106 és a la Rodonella, aproximadament). La mesura serà per a tots dos sentits de la marxa: pels cotxes que circulin en sentit nord (Bagà), i pels que condueixin en direcció sud (Berga).

Per aquest tram de Cercs es pot circular a un màxim de 90 km/h, amb revolts limitats a 50 km/h i límit de 60 al pas per la Rodonella.

El de Cercs serà el primer radar per tram del Berguedà i es posarà en un punt d’alta sinistralitat, en un tram de carretera “sinuosa, amb problemes de seguretat” segons ha dit a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà Xavier Almirall, subdirector de gestió del trànsit del Servei Català de Trànsit.

Accions del Servei Català de Trànsit

La instal·lació de nous radars per tram, entre els quals el de Cercs, forma part d’una sèrie d’actuacions que es duran a terme per disminuir la sinistralitat a les carreteres aquest 2016, tenint en compte que al 2015 hi ha hagut un repunt. Per això introduiran noves mesures com ara els nous radars per intensificar els controls de velocitat excessiva o inadequada, també augmentaran les campanyes preventives integrals, faran una ofensiva contra l’ús del mòbil en la conducció i el no ús dels sistemes de seguretat passiva i una altra contra el consum d’alcohol i drogues en la conducció, entre d’altres accions.

 

FOTO: L’eix del Llobregat, C-16, al seu pas per Cercs, tram on es farà control de velocitat amb radars per tram / GOOGLE STREET VIEW

 

X