La novel·la ‘Gegants de gel’, de Joan Benesiu, guanya el Premi Crexells, del qual el berguedà Jordi Cussà en queda finalista

L’escriptor berguedà Jordi Cussà, que optava al Premi Crexells, ha quedat finalista. La votació popular dels socis de l’Ateneu Barcelonès i dels lectors dels clubs de lectura de Bibliotques de Barcelona i de les Biblioteques Públiques de Catalunya han decidit que el guanyador fos Joan Benesiu amb l’obra ‘Gegants de gel’. L’han votada com a millor novel·la catalana publicada l’any 2015 d’entre tres finalistes: ‘Gegants de gel’, de Joan Benesiu; ‘Formentera lady’, de Jordi Cussà; i ‘Hollister 5320’ de Daniel Palomeras.

La proclamació del guanyador del Premi Crexells es va fer ahir al vespre en el marc d’un acte festiu i obert a tothom, anomenat la ‘Revetlla literària’.

Gegants de gel

A les acaballes de l’any, al voltant d’una taula del petit bar Katowice, a la ciutat argentina d’Ushuaia, s’hi troben diferents personatges arribats d’arreu del món. L’escriptor, convertit en viatger, relata els esdeveniments que succeeixen als diversos exiliats ancorats a la fi del món. Un parisenc que fuig de la seva acomodada família, un anglès que s’allunya d’un horror familiar, un jove mexicà estudiant de química, un xilè circumspecte i silenciós, el propi escriptor, que sembla immers en una cerca amb motius poc clars i, finalment, una polonesa, la propietària del bar.

Prop d’aquesta geografia de frontera física i també personal, cadascun desgranarà la seva pròpia història elaborant un trencaclosques que acaba formant un tapís preciós on tots els elements s’entrellacen al voltant de dos temes recurrents: la cerca de la identitat i el mite de la frontera.

Joan Benesiu

Joan Benesiu (Beneixama, 1971), pseudònim de l’escriptor Josep Martínez Sanchis, publica aquesta novel·la després d’haver guanyat amb Intercanvi (Bromera) el premi Ciutat de Xàtiva l’any 2007, d’haver escrit nombrosos contes amb els quals ha obtingut diversos guardons i d’haver col·laborat en l’opuscle cultural L’Esca, d’Arbúcies, i en la revista Manual de Uso Cultural, de Màlaga. És professor de filosofia a un institut de secundària del sud del País Valencià, on dirigeix des de fa nou anys un cineclub. La combinació de la seva prosa, suggeridora i enigmàtica, amb una veu molt personal deixa entreveure una narrativa d’alta volada que ens ofereix una literatura ambiciosa alhora que plaent.