Neix la Cavalls del Vent en BTT, una ruta per dinamitzar el Cadí-Moixeró

La Cavalls del Vent també es pot fer en bicicleta de muntanya. L’empresa Cavalls del Vent i el Parc Natural Cadí-Moixeró han adaptat la ruta per tal que les bicicletes de muntanya hi puguin passar. El resultat: una travessa de 225 quilòmetres que uneix refugis i municipis del Berguedà, la Cerdanya i l’Alt Urgell, i que rodeja el Parc Natural del Cadí-Moixeró.

La Cavalls del Vent en BTT “neix amb l’objectiu de dinamitzar la zona”. Així ho ha explicat Albert Vilana, membre de l’empresa Cavalls del Vent, que, a més, ha dit que la Cavalls del Vent és una prova que “aporta beneficis a totes les parts que s’hi han implicat”. Vilana ha destacat els 18 anys de trajectòria de la ruta, que l’erigeixen com “un producte que funciona i que està rotllant”.

Un recorregut equilibrat

Per aquest motiu, Cavalls del Vent ha vist necessari adaptar la ruta per les bicicletes. Amb sortida i arribada a Bagà, la travessa compta amb 7.315 metres de desnivell positiu acumulat i 7.315 de negatiu, 15 colls o cotes a superar i més d’una vintena de municipis municipis units pel recorregut. Aquests pobles són Bagà, Josa de Cadí, Cornellana, Fórnols, Tuixent, Cerc, La Seu d’Urgell, Alàs, Ansovell, Cava, Arsèguel, Banys de Sant Vicenç, El Querforadat, Bèixec, Montellà, Nas, Pi, Bellver de Cerdanya, Talló, Riu i Urús.

Els ciclistes que facin la ruta podran triar entre dues modalitats: o bé en tres dies, o bé en quatre. La ruta de tres dies és més exigent i només es recomana a aquells esportistes que van habitualment en bicicleta i estan en una bona forma física. Pel que fa a la ruta de quatre dies, és més equilibrada i els quilòmetres es distribueixen millor al llarg de les quatre etapes. A més, els ciclistes tenen més temps per visitar els pobles on acaben les etapes (Tuixent, Arsèguel, Bellver i Bagà).

D’altra banda, Cavalls del Vent posa a disposició dels ciclistes un mapa de la ruta i el track, i ofereix transport d’equipatges, assistència mecànica, una guia oficial i el lloguer d’un GPS. A més, l’agència de viatges Pedratour busca allotjament per a les persones que fan la ruta i es manté en contacte amb ells en tot moment per assegurar-se que tot va bé al llarg de la travessa. En aquest sentit, segons Albert Vilana, “més que els serveis, el més important és que subcontractem empreses de casa perquè també aprofitin el producte per treure’n beneficis”.

Suport de les institucions

Des de l’Ajuntament de Bagà, l’alcalde Nicolàs Viso s’ha mostrat orgullós de la feina feta per Cavalls del Vent i pel Parc Natural Cadí-Moixeró. Viso ha recordat que “el nostre territori ha de ser un referent en el senderisme i en la natura ben entesa”. En aquest sentit, l’alcalde de Bagà creu que productes com la Cavalls del Vent en BTT “donen un punt més de qualitat al Parc Natural Cadí-Moixeró i a l’entorn paisatgístic de l’Alt Berguedà”.

D’altra banda, Jordi Garcia Petit, director del Parc Natural, ha posat de relleu la feia de les agències com Pedratour, que, segons ell, “fan una feina ‘de formigueta’, però molt important per tal que productes com la Cavalls del Vent en BTT surtin al mercat i ho facin amb un cert atractiu turístic”.

 

FOTO: Presentació de la travessa Cavalls del Vent en bicicleta / AUTOR: Marc Canturri