El Patronat veta un ball de gegants amb música de Queralt durant la Patum del setembre

El Patronat de la Patum ha tombat la proposta de tocar a la Patum del setembre un ball de gegants compost pel músic Jordi Pagerols i dedicat a la Mare de Déu de Queralt. La peça es va estrenar al concert de Patum que es va fer a la plaça de Sant Pere el maig passat, i és una composició feta a partir de fragments de músiques tradicionals de Queralt: el Goig de Queralt, el Motet de la Mare de Déu i l’Himne de la Coronació. La va interpretar la Banda del Memorial amb dels arranjaments de Sergi Cuenca.

El Patronat argumenta que “els gegants han de ballar les peces tradicionals que els són pròpies” sempre i quan no hi hagi “un motiu molt concret i específic”. Això es fa així “per tal de no crear cap precedent que pugui portar a la interpretació habitual de peces que no són les tradicionals”, conclou el Patronat. Els membres del Patronat de la Patum van prendre aquesta decisió en una reunió dimarts passat. A la trobada, hi van assistir com a convidats alguns membres de la Comissió del Centenari, i va servir per tancar els últims detalls de la Patum extraordinària del setembre.

Les persones que donen suport a la interpretació de les músiques de Queralt diuen en un manifest que els motius del Patronat són “contradictoris” i que els deixen “estupefactes”. Els autors del text es pregunten “qui decideix què és un motiu concret, específic i extraordinari” i recorden que la celebració de “la Patum extraordinària en motiu del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt” ja és “una data única i irrepetible”.

Aquest matí, s’ha engegat una recollida de signatures a Change.org, que és possible que es faci també físicament en diversos punts de Berga. Els signants diuen que la proposta d’interpretar la música de Pagerols, titulada Queralt 2016, tindria èxit a la Patum i recorden que, quan es va interpretar al concert del memorial, va ser acollida “amb gran acceptació tant pels músics com pel públic assistent, i alguns dels presents van comentar que els agradaria que els gegants la ballessin a la plaça”.

Els autors consideren que la posició del Patronat de la Patum és conservadora, i vol tancar la festa “amb pany i forrellat”. “Entenem i respectem que el Patronat ha de vetllar per la festa però, volent-la protegir tant, no l’acabareu escanyant? No us sembla que, amb decisions com aquesta el que feu és amputar-la [i evitar] que segueixi la seva pròpia evolució natural?”, diu el manifest.

“Bruce 1 – Queralt 0”

El Patronat de la Patum va donar el vistiplau a la interpretació d’una música de Bruce Springsteen durant el Corpus del 2016. La peça If I Shoud Fall Behind, adaptada també per Sergi Cuenca, es va tocar amb la condició que es faria una única vegada i amb l’argument que es feia per celebrar un esdeveniment extraordinari: els 150è aniversari dels gegants vells i el 125è dels nous.

Però els promotors de la música de Jordi Pagerols consideren que la interpretació de la cançó de Springsteen va “obrir la caixa de Pandora”. El Patronat desestima la interpretació de la música de Queralt amb el pretext que podria “portar a la interpretació habitual de peces que no són les tradicionals” i, per això, el manifest es pregunta si “la música de Queralt és menys tradicional que la de Bruce Springsteen”.

El full amb què recullen signatures porta per eslògan “Bruce 1 – Queralt 0 (i volem l’empat)” i deixa clar així el greuge que considera que ha fet el Patronat a la música queraltina davant de la del Boss.

X