Sant Jaume de Frontanyà, Societat

Segueix el malestar a Sant Jaume de Frontanyà després de la celebració de l’ecomusical

Segueix el malestar a Sant Jaume de Frontanyà després de la celebració de l’ecomusical

Sant Jaume de Frontanyà, el poble més petit de Catalunya, ha acollit un festival ecomusical que durant sis dies, del 14 al 20 de juliol, ha portat 2.000 persones al municipi. D’aquesta manera, la població de Sant Jaume s’ha multiplicat per vuitanta durant aquesta setmana, i això no ha agradat a tothom.

Des de l’Ajuntament, l’alcalde, Rubén Lladós, valora positivament l’esdeveniment i afirma en declaracions a AquiBerguedà.cat que “hi ha hagut molta gent de la comarca que s’hi ha involucrat, ja sigui aprofitant-ho pels seus negoci o bé en l’organització”. A més, Lladós ha destacat l’actitud dels participants en el festival, que, segons ell, “eren gent molt educada i gens conflictiva”.

Malgrat tot, un sector del poble, que abans que se celebrés el festival ja va fer un manifest expressant el seu punt de vista, té una visió molt diferent de l’esdeveniment. L’antic alcalde del municipi, Ramon Vilalta, va ser un dels signants d’aquest manifest i segueix ferm en la seva visió del festival. “Una festa com aquesta no ni de bon tros ecologista. És un rave dissimulat. A més, tenint en compte les altes temperatures dels dies del festival, que hi hagi 2.000 persones al mig del bosc no deixa de ser un perill potencial“, diu. En aquest sentit, des de l’Ajuntament, Rubén Lladós, remarca que “la sort que tenim a Sant Jaume és que els boscos són molt verds. De fet, un tècnic mediambiental va inspeccionar la zona i ens va assegurar que no havíem de patir per res”.

Crítiques per la desinformació

El principal motiu del malestar que hi ha en una part del poble no és el festival en si, sinó la divisió que s’ha produït a tot el municipi. L’exalcalde Ramon Vilalta no amaga la seva preocupació: “estic amoïnat”. Segons ell, l’ecofestival “ha dividit l’opinió d’un poble que sempre ha anat a una”. Vilalta ha recordat que, en l’època del seu mandat, “funcionàvem en un règim de consell obert, de manera que tota la població major de 18 anys decidia sobre el que es feia i el que no. En canvi, actualment, si l’alcalde ho vol fer, ho farà, tot i que una part important del poble s’hi oposi, com és el cas de l’ecofestival”. En la mateixa línia, Vladimir de Semir, professor d’universitat que resideix a Sant Jaume i que també va formar part del manifest que s’oposava a la decisió del consistori, explica que “no estem en contra de l’ecofestival, sinó en contra del procediment que l’Ajuntament ha seguit perquè s’arribi a celebrar”.

De Semir denuncia una “falta d’informació i de consulta prèvia“. Segons ell, “hi ha 29 empadronats al poble, però la xifra de residents és molt més alta. Tant si estàs empadronat al poble com si n’ets un resident que hi busca tranquil·litat, mereixes que et tinguin en compte i que se’t consulti abans de prendre una decisió com la celebració d’aquest ecofestival”. Per a Vladimir de Semir, “l’Ajuntament ha fet coses molt positives pel poble, però en aquest cas considero que no. Ho trobo una falta de respecte als veïns, siguin empadronats o estiuejants”.

Una enquesta per aclarir la visió del poble

De Semir ha deixat que que el poble vol parlar amb l’alcalde “per exposar-li la mala gestió que s’ha fet sobre el tema”. A més, considera que “s’ha de fer una enquesta entre els residents per assegurar-nos de qui està a favor i qui està en contra de l’ecofestival. Intuïm que les veus en contra som més i, si això s’ha de repetir en el futur, volem que es tingui en compte el poble i que s’acordin les condicions”.

FOTO. Les autocaravanes que es van desplaçar fins l’ecofestival, estacionades en un camp de Sant Jaume de Frontanyà // Autor: @STJFrontanya (Twitter)

ecofestival Ramon Vilalta Rubén Lladós Vladimir de Semir

Estic amb tu

Comentaris

  • Pep Folga

    Recordó el Juriol del 2004 que gracias a molt joven sort en varem tenir que el foc no pases a mals majors…. També tenen dret a gaudir a la seva manera de la natura…