L’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, i el vicepresident de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, han inaugurat aquest matí el centre d’interpretació de la presa de la Baells, un espai que pretén ser un recorregut per la història de la presa i que surt a la llum coincidint amb el 40è aniversari de la presa.
El centre s’inscriu dins el projecte Vies Blaves, una iniciativa que impulsa la Diputació de Barcelona i que habilitarà més de 300 quilòmetres de camins paral·lels al riu Llobregat i als seus afluents Anoia i Cardener. En aquest sentit, segons Marc Castells, el centre d’interpretació de la Baells és un equipament més per donar valor a “una de les grans potencialitats que tenim com a país que són els recursos de fora de Barcelona, que són molts”. De fet, Castells considera que el Berguedà “és la gran desconeguda de Catalunya“, ja que compte amb un seguit de recursos paisatgístics, gastronòmics i equipaments com la presa que s’han d’ensenyar als catalans”.
Per la seva banda, l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha parlat de la presa de la Baells com “una barreja de dos sentiments“. L’enyorança de pensar que la creació de la presa, fa 40 anys, va obligar a molts berguedans a marxar dels seus pobles per no quedar sota l’aigua, i l’esperança de veure com “se li poden donar múltiples utilitats a la presa”, si les institucions col·laboren plegades.
La idea de l’Ajuntament i la Diputació per a la presa de la Baells és acabar-la convertint en un atractiu turístic. Per aquest motiu, Marc Castells s’ha compromès amb l’Ajuntament de Cercs en “seguir ampliant els dispositius turístics a la comarca”, de manera que la inauguració de la museografia de la presa de la Baells és només “un primer pas“.
FOTO. Marc Castells i Jesús Calderer en la inauguració del centre d’interpretació a la presa de la Baells / AUTOR: Marc Canturri