Una cançó eròtica de la verge de Queralt, l’èxit inesperat de dos discjòqueis de Berga

El centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt està sacsejant Berga de dalt a baix. Els nombrosos actes que s’han celebrat, se celebren i se celebraran durant tot aquest 2016 recorden que és un any especial per a la capital del Berguedà. Tot i això, a banda dels actes commemoratius estrictament oficials, en els darrers mesos també han sorgit iniciatives de caire més informal que s’han volgut sumar a la celebració del centenari.

Una d’elles és la #CoronacióOnTour, la gira d’actuacions que dos joves berguedans, Ferran Canudas i Joan Salas, van encetar per Carnestoltes i esperen tancar aquest mateix setembre. Es fan dir PD Nanfu & Salasxic i es dediquen a celebrar la Coronació a la seva manera, fent ambient als concerts de Festa Major i convidant el públic a gaudir dels “hits de tota la vida“. Ara bé, també tenen el seu propi single, un tema fet a mida per la gira que els ha servit per donar-se a conèixer arreu de la ciutat: el “Verge de Queralt“. Es tracta d’una adaptació a la berguedana de l’èxit mundial d’AronChupa, I’m an Albatraoz, que els punxadiscos berguedans han promès que ben aviat penjaran a les xarxes.

Una aventura parida per Carnestoltes

La idea de la #CoronacióOnTour va sorgir el Carnestoltes passat. El Ferran ja punxava a La General de Berga alguns dissabtes i la Bauma dels Encantats li va proposar d’actuar a la carpa del passeig de la Indústria, al Ball dels Cornuts. PD Nanfu va confirmar que hi punxaria en solitari però, poc abans de saltar a l’escenari, Salasxic va proposar-li de fer una actuació conjunta.

Ara, el Ferran reconeix que el fitxatge del Joan “m’ha obert moltes portes”. I afegeix que “si no m’hagués unit a ell, probablement tot s’hagués quedat en el concert de Carnestoltes”. No ha estat així. El Ferran i el Joan van començar amb actuacions per tota la comarca i es van anar animant fins al punt d’actuar en altres llocs de Catalunya com Girona o Sant Quirze de Besora (on aquest agost tornaran).

Segons el Joan, “ell és la ment i el Ferran és l’executor”. Tots dos coincideixen en què es complementen molt bé. PD Nanfu domina la vessant tècnica gràcies a la seva experiència a La General, mentre que Salasxic coneix moltes cançons i “és capaç d’aixecar una Festa Major amb les seves idees”, afirma el Ferran.

“Verge de Queralt” ha enganxat al poble

La singularitat del single d’aquest any de PD Nanfu & Salasxic és que, tot i que encara no s’ha fet públic a les xarxes, ha arribat a una part important de Berga a través del boca a orella. Ells mateixos expliquen que els primers que es van contagiar de la cançó van ser els Castellers de Berga, que la van començar a cantar a les trobades castelleres. Més tard, van ser els membres de la comparsa de la Guita Xica, que la cantaven enmig de la Patum.

“Verge de Queralt” ha fet de trampolí pels discjòqueis, que fins i tot han vist com es creava una dualitat a la ciutat entre els fans del ja conegut Urrixic i els seguidors de PD Nanfu & Salasxic. Ells reconeixen que “l’Urrixic ho té tot més ben preparat i té més coneixements que nosaltres. Ara bé, el nostre punt fort és l’animació“. Recorden que el seu objectiu és “ser una mica alternatius i que hi hagi una mica més d’oferta, ja que sembla que si has de posar música, només pot ser comercial. La clau és posar de tot, en funció de l’ambient que et trobis a cada lloc”.

Lletra de la cançó “Verge de Queralt”

Senyores i senyors,
amb vostès,
PD Nanfu & Salasxic.
Gas aquí!
Deixin que els expliqui un conte
que em van dir una tarda tonta.
Una santa amb faldilleta, armada fins els ous,
pensà que ja n'hi ha prou.
Despulla'm. Sents que cou?
Que com em dic jo? Verge de Queralt.
Verge de Queralt.
Verge de Queralt.
Ni en bisbes, sants ni capellans
trobaré el cel que anhelo tant,
que anhelo tant,
que anhelo tant,
que tinc els dits,
que anhelo tant,
que tinc els dits a punt per...
Per escampar el desig,
omplir Berga d'esquitx.
I en el meu sant nom:
Verge de Queralt.
Verge de Queralt.
Verge de Queralt.

S’acosta el final de la gira

La #CoronacióOnTour acabarà aquest setembre. Segons han confirmat els propis punxa-discs berguedans, la idea inicial era que s’acabés divendres, 2 de setembre, en motiu del passacarrers de la Patum extraordinària. Tot i això, la celebració que l’ANC està preparant a Berga per la Diada de l’11 de setembre els ha fet replantejar la situació. “Estem negociant amb l’Assemblea un possible concert de final de gira a Berga, per la Diada. Ens faria molta il·lusió tancar el nostre primer any allà, perquè s’espera que vingui més gent que mai a Berga”, expliquen.

El cas és que, tant si actuen per l’11 de setembre com si no ho fan, la #CoronacióOnTour acabarà d’aquí escassament un mes. Ho farà després d’una trentena de concerts per tota mena de Festes Majors. Sense anar més lluny, aquest agost tancaran una mini-gira que han batejat com “Agost Rural” i que integrarà un total de vuit concerts.

nanfusalasxic1

FOTO. PD Nanfu & Salasxic en una sessió de fotos aquest estiu / AUTOR: Aleix Camprubí

X