El Consell Comarcal sancionarà les persones que llancin mobles al contenidor de rebuig

El ple del Consell Comarcal d’aquest dimecres va servir per aprovar les noves ordenances, que són molt més concretes i específiques del que ho eren fins ara. La majoria de canvis són a nivell legal, de redacció, i l’únic àmbit que compta amb variacions de tipus econòmic és el dels residus. En aquest sentit, s’incrementa un 0,2% l’import de la tona que entra a l’abocador.

Preocupa el pes dels residus

L’aprovació de les noves ordenances va passar, abans, pel Consell d’Alcaldes, que es va celebrar el mateix dimecres a Vilada. Allà, l’exposició dels canvis en les taxes dels residus va propiciar un nou debat, que hi té molta relació. L’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, va posar sobre la taula un tema que afecta a la majoria de municipis: el Berguedà genera una quantitat de rebuig molt gran. “És impossible que una família de 4 persones produeixi 100 quilos de rebuig al mes, que és la mitjana que comptabilitzem a Puig-reig“, va dir Altarriba.

En resposta a la reflexió d’Altarriba, el president del Consell i alcalde de Gironella, David Font, va explicar que “hi ha gent que tira el que no toca al contenidor de rebuig i això incrementa considerablement el pes dels residus que van a parar a l’abocador“. Font es referia, entre d’altres coses, a mobles que es llancen al contenidor de rebuig enlloc d’acabar a la deixalleria.

consell-alcaldes-octubre

En aquest sentit, ja s’està treballant per tal d’acabar amb aquests mals usos que es fan del contenidor de rebuig i, així, reduir el pes de les deixalles que acaben a l’abocador. David Font ha explicat a l’AquíBerguedà que ja hi ha una normativa sobre la gestió dels residus redactada pel Consell Comarcal que han d’aprovar tots els ajuntaments de la comarca. Quan tots els ajuntaments l’aprovin, “es començaran a aplicar les sancions que s’hi detallen”, ha dit.

De moment, una dotzena de consistoris ja han aprovat la normativa però no serà fins que l’aprovin tots que entrarà en funcionament. “Si sancionem en un municipi però al del costat no, correm el perill que les persones que facin un mal ús del contenidor de rebuig ho facin al poble del costat, i volem evitar aquest tipus de situacions”, ha assenyalat.

La taxa d’entrada a l’abocador és més cara, però no repercuteix al contribuent

L’increment del 0,2% de la taxa d’entrada a l’abocador, que respon a la variació de l’IPC de l’últim any, no afectarà al contribuent. Si més no, en la majoria dels casos. El Consell ha aconseguit que la factura total de residus sigui lleugerament més barata que fins ara. Ho ha fet gràcies a la modificació de diverses despeses relacionades amb l’abocador.

Una de les més importants ha estat la inclusió d’un nou contribuent: els campaments. Segons el president del Consell Comarcal, “tenim constància que la comarca rep molts grups que fan campaments i que, evidentment, estan legalitzats, però fins ara no es contemplaven com a contribuents”. A partir d’ara, però, això canviarà i els grups de campaments també pagaran una taxa anual pels residus que generen. A banda d’aquest canvi, la taxa per a les parcel·les de càmping puja un 30% i es categoritzen de diferent manera les grans superfícies de caire comercial, de manera que les petites paguen menys i les grans, més.

FOTO. Imatge d’un contenidor a la Rasa del Canyet de Berga, la setmana passada | Consell d’Alcaldes de dimecres, a Vilada / AUTORS: Particular (Facebook) | Marc Canturri