Berga, Societat

Ignasi Guitart: “Sóc un autònom que les ha passat canutes i ha hagut de lluitar per sobreviure”

Ignasi Guitart: “Sóc un autònom que les ha passat canutes i ha hagut de lluitar per sobreviure”

Ignasi Guitart41 anys i ha estat tota la vida vinculat al negoci de la seva família, la Cansaladeria Guitart, que aquest octubre fa 60 anys que és al bell mig del carrer Major de Berga. Presumeix de formar part de la sisena fornada de carnissers de la seva família. Fa 6 generacions els Guitart ja es dedicaven a la carn a Maçaners. Més tard, ho van fer a Cercs fins que van passar a ser els carnissers de les colònies tèxtils de Viladomiu i el Guixaró. Finalment, just abans d’obrir la botiga a Berga, la carn dels Guitart va ser a Navàs.

Es defineix com un emprenedor: “Sóc un autònom que les ha passat canutes arran de la crisi i ha hagut de lluitar de valent per sobreviure. D’això, en alguns llocs en diuen emprenedor. Per tant, sí, sóc un emprenedor”.

Com es viu aquest aniversari des de dins de la botiga?

Fa gràcia. Estem molt contents del que hem aconseguit. Sempre hem apostat per la qualitat i, avui en dia, tenim un 98% dels productes de la botiga que són aptes per a persones celíaques.

Com ha canviat la botiga en 60 anys?

A dia d’avui podem dir que fem una seixantena de referències diferents, les instal·lacions se’ns han quedat un pèl petites i, a hores d’ara, potser venem més fora de la comarca que aquí, a Berga.

Així doncs, heu portat el negoci arreu del país, no?

Sí. Ha estat la manera d’aguantar i convertir-lo en el que és. A vegades, fins i tot sap una mica de greu que la gent de fora valori més el teu producte que molta gent d’aquí.

La botiga es troba en un punt privilegiat de la ciutat…

Sí, i ens agrada molt ser-hi. Però el carrer Major ha canviat molt des que aquesta botiga va començar a funcionar. Els meus pares m’han explicat més d’un cop que tots els pisos estaven plens i els botiguers eren una pinya, una autèntica família, i tot això s’ha perdut. Molts comerços han tancat i els que no ho hem fet hem hagut de buscar clients fora de la comarca.

l hi ha alguna manera de recuperar tot això?

Berga té molta feina a fer, i els botiguers també. Molts dilluns al matí dóna la sensació que les botigues del carrer Major tenen els clients fets perquè estan tancades. Jo crec que la manera és ser-hi, ser-hi i ser-hi. Jo avui he engegat a les cinc del matí i, si tot va bé, arribaré a casa a quarts de 9 del vespre.

FOTO. Ignasi Guitart davant la Cansaladeria Guitart, la seva botiga al carrer Major / AUTOR: Marc Canturri

Cansaladeria Guitart Entrevista Ignasi Guitart

Comentaris

  • Un

    De 5 del matí a 9, Ignasi? Però vols dir que les estones que et dediques a passejar pel carrer Major i a seure a davant de la botiga compten?

  • una

    l’heu vist mai treballar? jo no, sempre que el veig bada!