Castellar del Riu, Cultura, Política

Patriotisme, catalanitat, il·lusió i ‘Sí’

Patriotisme, catalanitat, il·lusió i ‘Sí’

Les 10 del matí, carretera que porta als Rasos, passat el trencant d’Espinalbet. Un parell d’homes baixen del cotxe i treuen a passejar una estelada que ben bé deu fer tres metres de llarg. L’un porta la samarreta de la passada Diada de l’11-S; l’altre, la de fa dos setembres. En efecte, hem arribat al pla de Campllong.

L’aplec del Pi de les Tres Branques és una de les festes més tradicionals i aferrades a la història del país. És viva reivindicació dels símbols i això només es pot fer recordant d’on venen. Ho fan cada any però aquest any, amb el referèndum de l’1-O a l’horitzó, el nas de molts catalans presents a Campllong olora un aplec especialment contagiat d’il·lusió. El matí no els decebrà en absolut.

Des de les vuit del matí, l’organització té el servei de bar en marxa i reparteix l’esmorzar a tots els assistents que desitgin fer un mossec abans de l’acte central de l’aplec. Finalment els organitzadors no han introduït novetats que havien de donar un impuls a la festa però sí que s’han proposat agilitzar els parlaments per tal de donar més ritme a l’acte central. De totes maneres, és complicat: parlen fins a sis set persones, des de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, com a presidents d’Òmnium i l’ANC, respectivament, fins a representants de tots els punts dels Països Catalans.

Abans, però, els Trabucaires de Castellar del Riu encapçalen la comitiva que anuncia l’arribada del Rei Infant Jaume I i la seva cort d’infants. Pugen a l’escenari entre l’ovació dels centenars de catalans que jeuen sota el Pi Vell i protagonitzen la lectura teatralitzada del poema de Jacint Verdaguer “Lo Pi de les Tres Branques”. Són els versos que donen sentit patriòtic al Pi i el públic n’és conscient. Prova d’això, són els crits de patriotisme desencadenat d’alguns dels assistents: “Visca el Rei Infant Jaume I!”, “Visca Mossèn Cinto Verdaguer!”.

aplec-pi-2017-1

La lectura del poema de Mossèn Jacint Verdaguer. MARC CANTURRI

Missatge d’esperança: “Estem en un moment històric”

Minuts després de la lectura del poema de Verdaguer, comencen els discursos sobre l’escenari. Entre tots ells hi ha molts punts en comú i se centren en el tema del món: el referèndum. Els representants de Catalunya coincideixen en remarcar que el país “no té por de les amenaces de l’Estat” i en deixar anar missatges d’agraïment a tots aquells que fan possible que un acte de reivindicació patriòtica com l’aplec se celebri un any més.

En canvi, els catalans de les Balears, el País Valencià, la Catalunya Nord i Ponent centren les seves exposicions en reivindicar que també són catalans. “No podem votar però el nostre vot hauria de valdre el mateix que el d’un Guàrdia Civil destinat a Berga”, etziba el periodista Aleix Renyé, des de la Catalunya Nord, per exemple.

aplec-pi-2017-4

Aleix Renyé, durant el seu discurs als peus del Pi Vell. MARC CANTURRI

A banda, hi ha un clar missatge de suport als catalans que l’1 d’octubre podran votar per part dels catalans que viuen en zones que no estan reconegudes. Des de Ponent, per exemple, la coordinadora del Casal Jaume I, Marta Canales, lamenta que “la pervivència de la llengua a la seva zona no està garantida” i “el futur és fosc”. Ara bé, recalca que “la nostra esperança sou vosaltres i el referèndum que celebrareu l’1 d’octubre”.

L’Esquerra Independentista fa una crida a la lluita des del carrer

Poc després del final dels parlaments als peus del Pi Vell, l’activitat s’ha traslladat al Pi Jove, on l’Esquerra Independentista hi ha organitzat tres discursos de representants del Casal Panxo de Berga, Poble Lliure i Endavant. En tots tres casos s’ha recordat que l’Esquerra Independentista ha fomentat des de sempre la mobilització popular i, això, ha fet possible que Catalunya “perdi la por a sortir al carrer”.

Malgrat tot, els representants de tots tres grups han avisat que “cal seguir en aquesta línia” i “no abaixar les braços” per “garantir la victòria del ‘sí’”. En aquesta línia, Quim Tusón, del Casal Panxo, ha fet una crida a “una mobilització sense precedents” per encarar el referèndum. I finalment, Joan Sebastià Colomer, d’Endavant, ha assegurat que “el referèndum no és fàcil tenint en compte qui l’ha d’executar” però ha remarcat que “el poble no necessita els polítics, però els polítics sí que necessiten el poble”. “Estem vius i seguim caminant. Companys i companyes, se’ns ha girat feina, com sempre”, ha conclòs.

aplec-pi-2017-5

 Una de les pancartes que ha penjat l’Esquerra Independentista a l’esplanada del Pi Jove. MARC CANTURRI

Amb el discurs de Colomer acaba un matí a Castellar del Riu que ha refermat la catalanitat i ha reivindicat la il·lusió i el convenciment d’una part dels catalans, que confien que en la victòria del ‘Sí’ al referèndum. En moments com el que travessa actualment Catalunya, actes patriòtics com l’aplec del Pi van com anell al dit per reivindicar tots aquests valors i sentiments.

Aplec del Pi de les Tres Branques Catalunya Pla de Campllong

Estic amb tu

Comentaris