La lluita boliviana contra la privatització de l’aigua omple els aparadors buits del carrer Major de Berga

Una exposició titulada Guerreros del agua vol donar a conèixer la lluita de les persones que es van manifestar per defensar els recursos públics a Cochabamba (Bolívia), a través d’un recull d’instantànies captades pel fotògraf bolivià resident a Gironella, Aldo Cardoso. La col·lecció d’imatges d’aquest reporter estarà disponible fins el dia 3 d’octubre en els locals buits del carrer Major que formen part del circuit expositiu del projecte ‘Art Major. En concret, hi haurà imatges de Cardoso als aparadors del carrer dels Àngels, 5 i 11; a la placeta Ciutat, 1, 7-9 i 10; i al carrer de la Ciutat, 28.

‘Art Major’ és una mostra promoguda per l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga i la Diputació de Barcelona per a dinamitzar l’eix comercial del carrer Major. La iniciativa consisteix en ocupar els aparadors buits d’aquesta zona comercial amb propostes artístiques que varien mensualment. Així es proporciona visibilitat al treball creatiu d’artistes i col·lectius vinculats a la comarca del Berguedà.

La història: la lluita contra la privatització

Una ciutat del centre de Bolívia anomenada Cochabamba es va convertir en l’epicentre de les protestes contra la privatització dels seus recursos híbrids a finals del 1999. Durant setmanes, els habitants d’aquesta població situada a la serralada dels Andes van ocupar els carrers per a aconseguir la remunicipalització dels serveis públics d’aigua que havien passat a mans d’un consorci internacional format per empreses nord-americanes, espanyoles i bolivianes. Els enfrontaments entre les forces armades i la població civil van causar centenars de ferits i un mort durant les diverses jornades de protesta per l’increment del preu de l’aigua.

cochabamba-bolivia-berga-1

X