El restaurant Terra reobre les portes de l’antic local del Sala, nou mesos després del tancament

L’antic local del restaurant Sala torna a oferir àpats des d’aquest dimecres al migdia. El cuiner berguedà Pere Venturós, de 29 anys, agafa les regnes del restaurant de Miquel Màrquez per convertir-lo en el Terra, una aposta per la cuina de proximitat que vol arribar a totes les edats.

Amb l’obertura del seu nou restaurant, Venturós torna al Berguedà després de la seva estada a París, als refinats restaurants del plaça Athénée i Le Meurice, de la cadena d’establiments del famós xef Alain Ducasse. “Volia tornar a casa i ens vam entendre amb el Miquel i la seva família”, explica el nou xef del restaurant Terra. Des d’aquest dimecres, el Terra oferirà dinars entre setmana, i dinars i sopars divendres i dissabtes.

El nou xef promet canvis importants. D’entrada, diu, el local estèticament ja ha canviat una mica. A més, a nivell gastronòmic, el canvi de mans també anirà lligat a un canvi de cuina: “El Miquel tenia una cuina més clàssica; nosaltres intentarem donar-hi el nostre tot i explicar la nostra història”. Segons Venturós, la idea és oferir plats que parlin del territori i arribar a públics molt diversos. El repte és clar: “Tothom n’ha de sortir content”.

Del Sala al Terra

El canvi de nom té a veure amb la infància del nou xef. Segons explica ell mateix, el seu avi tenia una finca familiar a la Nou de Berguedà. Venturós hi havia passat bona part de la seva infància i el seu avi l’anomenava “la terra”. És una manera, diu, de “recordar d’on venim”.

Nou mesos tancat

El restaurant Sala va abaixar persianes el passat 15 de gener després de 46 anys dedicats al món de la gastronomia al bell mig del passeig de la Pau. L’establiment s’havia convertit en un restaurant de renom a Catalunya gràcies a la seva capacitat d’innovació i, sobretot, a l’aposta pels productes de casa.

De la mà del xef Miquel Màrquez, el restaurant va aprofitar els bolets i altres productes autòctons com el pèsol negre i el blat de moro escairat per fer-se un nom dins el món de la gastronomia catalana. Des del 2013, però, l’encarregada de dirigir la cuina era Isabel Màrquez, la filla d’en Miquel, que va agafar el relleu amb una mentalitat continuista però a la vegada creativa, innovadora i transgressora. Ara, nou mesos després de l’anunci del tancament, el local torna a pujar les persianes.