Dia de bones notícies per a l’Ajuntament de Berga i, en especial, per al regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera ‘Titot’. El consistori ha anunciat que el deute històric a proveïdors ha quedat liquidat del tot. Fa cosa de dos anys la xifra que l’Ajuntament devia s’enfilava fins els 2,8 milions, però un canvi en la metodologia impulsat per Ribera ha eixugat el deute en 26 mesos.
El regidor ha celebrat la notícia, que, segons ha dit en declaracions a l’Aquí Berguedà, suposa complir amb l’últim dels tres objectius en matèria pressupostària que es va proposar l’equip de govern de la CUP tant bon punt va trepitjar l’Ajuntament. El primer era aturar el dèficit estructural de l’Ajuntament, és a dir, que el consistori no gastés més diners dels que ingressava. Això es va fer en els primers mesos. El segon era passar a pagar rebuts en un termini màxim de 30 dies, la qual cosa també es va assolir en el primer any de mandat. I finalment, el tercer i últim gran objectiu era eixugar el deute a proveïdors i, per tant, pagar totes les factures endarrerides. A banda, la paciència dels proveïdors ha estat clau: “Alguns d’ells ens podrien haver denunciat pel què els devíem però no ho han fet perquè han tornat a cobrar després de molts anys”.
La notícia és “boníssima” per a l’Ajuntament, segons Ribera, però el govern “no ha d’abaixar la guàrdia”. El pagament dels préstecs que es deuen s’allargarà, com a mínim, fins l’any 2022, quan es preveu acabar de pagar el darrer. La majoria d’ells, diu el regidor, són préstecs que el consistori arrossega de mandats anteriors. De fet, la CUP només n’ha demanat dos, detalla Ribera: el de l’IDAE, que ha permès renovar l’enllumenat de tota la ciutat i que es preveu pagar amb l’estalvi d’energia que suposen les noves llums LED; i l’assumpció del préstec del cas Inberga Tur, una mesura obligatòria per poder formalitzar el Conservatori.
Igualar l’estalvi d’aquest últim any serà complicat
Que l’Ajuntament de Berga tingui la manera de pagar el préstec de l’IDAE no treu que són diners que se sumen al deute. Per aquest motiu, el regidor Ribera recalca que igualar les xifres d’estalvi dels dos últims anys –els primers de la CUP en el govern- serà molt difícil: “No crec que sigui possible, a banda d’haver de tornar tots els préstecs, haurem de fer inversions per a la ciutat, no la podem deixar abandonada”.
Mètode per sempre?
“Tant de bo”. La nova metodologia que ha impulsat el regidor Ribera per revertir la tendència d’augmentar el deute ha resultat un èxit. Basada en un programa que controla minuciosament totes les despeses de les àrees de l’Ajuntament, la metodologia “ens avisa de seguida, sempre que hi ha alguna cosa que falla”, diu Ribera. Per això, el regidor considera que seguir el mateix model de cara a propers mandats seria una bona notícia per a l’Ajuntament. “Hi ha altres sistemes i programes que segur que també funcionarien, però aquest ja està en marxa i porta bons resultats”.