Les espelmes donen escalf a una plaça de Sant Pere enrabiada i impotent, però pacífica i silenciosa

Impotència, tristesa i una condemna silenciosa però massiva davant l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. La plaça de Sant Pere de Berga ha acollit aquest dimarts al vespre una nova concentració massiva, organitzada arran de la condemna de presó sense fiança per als dirigents de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

Aquest cop, però, la concentració s’ha vestit amb una altra muda. Les espelmes i els cartells han omplert la plaça. Dos parlaments, un de la Comitè de Defensa del Referèndum (CDR) i un altre de l’Assemblea Nacional Catalana, s’han llegit a la plaça. No ha estat als peus de l’Ajuntament, com acostuma a ser habitual, sinó que en aquesta ocasió els micròfons i els altaveus s’han ubicat un tros més avall, ja que les obres a la teulada de l’Ajuntament omplen de tanques l’entrada al consistori.

Tot plegat, però, no ha evitat que la plaça tornés a quedar atapeïda. Més d’un miler de persones han optat per tornar a la plaça, malgrat que avui la manifestació gran tornava a ser a Barcelona. A Berga, havent llegit els manifestos, l’emoció i la impotència del moment s’ha fet tan visible que un dels assistents a la concentració ha esclatat i ha condemnat els fets en un discurs improvisat -sense micròfon- que la plaça ha escoltat en silenci i un punt de desconcert.

Els manifestos han reivindicat que tant Sànchez com Cuixart no mereixen ser a la presó. “No demanem clemència, demanem justícia”, deia la portaveu de l’Assemblea. Per la seva banda, el representant del CDR ha recalcat que un empresonament, no només afecta a qui el pateix, sinó també al seu entorn, i ha lamentat la desproporció de la sentència.

Havent llegit els discursos, la plaça ha quedat en silenci absolut durant dos minuts. El silenci, per això, ha estat molt diferent al de fa uns dies, quan la ciutat es va mobilitzar per protestar davant les càrregues policials del referèndum. Avui, no hi havia les mans aixecades; hi havia espelmes a les mans dels concentrats.

El silenci s’ha trencat amb llargs aplaudiments, que han precedit el Cant dels Segadors final. Avui, a més, el to de l’himne de Catalunya l’ha donat alumnes de l’Escola Municipal de Música de Berga (EMMB), que han assistit a la concentració de manera voluntària i s’han col·locat a les escales de l’església per donar emotivitat al cant.

concentracio-cuixartsanchez-berga-2

concentracio-sanchezcuixart-berga-1

concentracio-sanchezcuixart-berga

Més concentracions

A banda de l’acte a la plaça de Sant Pere de Berga, diversos ajuntaments de la comarca han convocat manifestacions per a tots aquells vilatans que no s’hagin pogut desplaçar fins a Barcelona. A tall d’exemple, unes 300 persones s’han manifestat a les portes de l’Ajuntament de Gironella. També hi ha hagut concentracions a Guardiola de Berguedà, Avià, Bagà o Puig-reig, entre d’altres. A Puig-reig, a més, el consistori ha suspès la sessió plenària que s’havia de celebrar a les 9 del vespre. El ple se celebrarà divendres a les 8 del matí.

https://twitter.com/AjPuigreig/status/920293152648556544