Melitó Marmi guanya el Concurs de Boletaires amb un cistell de 8,5 quilos de rovellons

Melitó Marmi s’ha endut aquest diumenge el premi gran del 61è Concurs de Boletaires del Pla de Puigventós. En una edició que ha estat un reflex de la crua realitat als boscos, Marmi ha guanyat amb un cistell de 8,5 quilos de rovellons. El certamen només ha comptat amb quatre participants, que han coincidit en remarcar que aquest any trobar bolets al bosc costa més que mai.

De fet, tot plegat ha fet que una part important dels premis que oferia la Penya Boletaire de Berga quedessin deserts. És el cas, per exemple, de la categoria de cistells de rovellons de més de 40 quilos o la de cistells d’entre 20 i 40kg. Tampoc s’ha pogut donar el premi al rovelló de més pes, ja que no hi ha hagut cap candidatura.

La categoria de llenegues també ha patit les conseqüències d’una tardor seca. L’única participant ha Àngela Baraut i ha presentat un bonic cistell de 2,9 quilos. Com que el pes no superava els 10 quilos, el primer premi ha quedat desert i Baraut s’ha quedat amb el segon. El tercer, evidentment, també ha quedat desert.

On sí que s’han donat premis és a la subcategoria petita de rovellons, és a dir, la de cistells de menys de 20 quilos. Hi ha hagut tres participants. A banda del primer premi per a Melitó Marmi, la segona posició ha estat per a David Dragan, amb un cistell d’1,6 quilos. Josep Baraut s’ha endut el tercer premi, amb un cistell de 800 grams.

Tres nous boletaires d’honor

Abans de la pesada de cistells del concurs de boletaires, la Penya ha encamisat els tres nous boletaires d’honor d’enguany. Tal com ja havíem avançat en les darreres setmanes, aquest any els organitzadors de la festa del bolet han reconegut el fins ara president, Jesús Perarnau; la meteoròloga de TV3 i Catalunya Ràdio, Gemma Puig; i l’excap de la brigada municipal de Berga, Quim Mas.

Tots ells han agraït el reconeixement i han afegit un toc personal en els seus discursos. Gemma Puig, per la seva banda, ha lamentat “no haver portat la pluja que calia per omplir més cistells” i ha encoratjat a la població a vetllar pel bon estat dels boscos: “Sí estem en un canvi climàtic que fa que el fred arribi més tard, però nosaltres també podem fer alguna cosa per tenir uns boscos millors”.

Jesús Perarnau ha parlat d’una “doble satisfacció” en el moment de rebre el reconeixement a la feina de tants anys al capdavant de la Penya Boletaire. Perarnau ha explicat que l’any 2010, quan va assumir la presidència, ho va fer amb orgull i felicitat i ara, després de rebre un reconeixement “que també han rebut personalitats com el President de la Generalitat”, sent el mateix.

Finalment, Quim Mas ha felicitat l’organització i els ha convidat a renovar aspectes de la festa. Així ha conclòs el seu discurs: “Que no us faci por fer canvis”. I el cert és que la idea de canviar la festa de dates fa temps que passa pel cap de la Penya. Els estius són cada any més secs i les pluges i el fred tarden cada cop més a arribar. Aquest any, però, tot i el canvi forçós de dates (per la celebració del referèndum de l’1-O), no s’han fet bolets. És un any dramàtic, però molts confien que quedi en una simple excepció.

X