Constitueixen al Berguedà un grup de lluita contra el racisme i el feixisme

Crear un espai de trobada, intercanvi cultural i suport a qui creu en la pau, la convivència i la cohesió social com a arma per combatre el feixisme i el racisme. Amb aquesta idea, un grup de berguedans s’ha unit en les darreres setmanes per posar en marxa la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCRF) al Berguedà. La idea sorgeix del nucli d’UCFR a escala nacional, que busca arribar al territori a través de plataformes locals.

El nucli executiu del grup UCFR Berguedà el formen unes deu persones de diversos punts de la comarca, com Berga, Gironella, Puig-reig o Cercs. Tot i que alguns ja han assumit responsabilitats, no hi ha càrrecs establerts, sinó que s’encarreguen de les decisions organitzatives i logístiques. A banda, hi ha una vintena de membres vinculats a l’organització que conjuntament configuren el grup de treball. Entre aquest darrer col·lectiu hi ha persones de diferents orígens, com ara marroquins i gambians.

Tot i que no s’han detectat casos alarmants, més enllà d’algun de puntual, l’UCFR del Berguedà considera important que existeixi aquest grup de cohesió ciutadana i que estigui organitzat per actuar en casos concrets o a través de campanyes més àmplies.

En un manifest, l’UCFR del Berguedà recalca que hi ha “un context d’auge global de moviments i partits polítics d’ultradreta generadors d’un discurs d’odi i xenofòbia”. A banda, lamenta “la manca de voluntat política d’Europa per fer front a la crisi migratòria més greu de la història”. Tot plegat, diu el grup, està convertint la Mediterrània en “una immensa fossa comuna”.

A Catalunya, en concret, la nova plataforma local assegura que “el feixisme no està enterrat”. A més, aquest l’estiu el país va ser víctima d’un terrible atac terrorista que, segons UCFR del Berguedà, ha despertat “un discurs islamòfob intolerable entre un gruix important de la societat”. Per això, diuen, és necessari “unir esforços i crear un moviment ampli, plural, unitari i alegrament mobilitzat” que blindi al conjunt de municipis de la comarca del Berguedà davant qualsevol amenaça feixista o racista.

Presentació aquest desembre

La presentació oficial de la plataforma es preveu per a principis de desembre. A hores d’ara, la primera aparició del grup serà la presentació del cicle de cinema social Fixa’t de Berga, aquest dijous, 16 de novembre, ja que s’hi tracten temàtiques com la immigració, el refugi o la integració, àmbits d’actuació de l’entitat. El grup també estarà aquest dissabte, 18 de novembre, a la manifestació unitària d’UCFR contra les agressions feixistes.

UCRF del Berguedà és una plataforma transversal i oberta a tothom. Per això, un del principals objectius és també donar suport a les entitats i organitzacions locals de qualsevol àmbit, amb la voluntat d’integrar a la comarca els principis antiracistes i antifeixistes.

El grup ja ha sol·licitat una sala a l’Hotel d’Entitats i ha fet els tràmits per aparèixer al directori d’entitats de l’Ajuntament de Berga.

X