Cars Berga

Berga, Cultura

Mor el ‘Casalets’, l’home que col·leccionava firmes mentre s’enamorava de la cultura

Mor el ‘Casalets’, l’home que col·leccionava firmes mentre s’enamorava de la cultura

Josep Maria Casals ha mort aquest divendres, 17 de novembre, a Berga. El “Casalets” -era així com el coneixia tota la ciutat- era una persona molt coneguda per tothom, no només per la seva manera de ser i de fer, sinó també per les seves singulars aficions. S’ha perdut ben poca cultura berguedana durant els 93 anys que ha viscut. Entre d’altres peculiaritats, li agradava ser a cada acte cultural i recopilar les signatures de tots aquells qui hi assistien.

A banda, des de ben jove, va estar implicat en diverses entitats de la ciutat, com el Club d’Escacs, la Colla Sardanista Cim d’Estela, la Farsa, l’Handbol Berga, el Club Esportiu Berga i, molt especialment, al Bàsquet Berga. També s’ha involucrat molt en festes com els Elois o les cavalcades de Reis.

foto_casalets_3

L’any 1981 l’Ajuntament de Berga va atorgar-li el primer premi Ciutat de Berga a la Cultura Popular per agrair-li la seva dedicació i implicació en les entitats berguedanes. Aleshores ja tenia 57 anys però no ha parat de sumar experiències, fotografies i signatures fins els darrers mesos d’una vida que no s’entén sense la cultura.

Les signatures que recollia en cada acte on anava recullen tot tipus de personalitats d’àmbits molt diferents, des d’escriptors i pintors fins a actors de cinema, teatre, músics o cantants. Els materials que recollia en cada acte cultural -no només les signatures de protagonistes i públic, sinó també les fotografies i els apunts- han estat bàsics en diverses exposicions de la ciutat.

L’any 2014 l’Aquí Berguedà li va dedicar un calendari que recopilava els seus apunts fotogràfics. Aquesta afició per documentar tot el que vivia ha durat fins els darrers anys de la seva vida.

El funeral serà demà, dissabte, a les 12 del migdia, a l’església de Sant Pere. El tanatori de la Funerària Ferran restarà obert de 9 del matí a 2/4 de 12 del migdia.

casalets_1

El calendari

Casalets Defunció Josep Maria Casals signatures

Comentaris