Saldes demana protecció envers la contaminació lumínica per protegir el seu cel de qualitat

L’Ajuntament de Saldes ha sol·licitat que tot el terme municipal sigui zona de protecció màxima envers la contaminació lumínica. Un any després que la Generalitat declarés Saldes com el primer poble de Catalunya amb un cel nocturn de qualitat, el consistori ha fet aquesta petició, que compta amb l’informe favorable de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic i es materialitzarà quan el Departament de Territori i Sostenibilitat aprovi el nou mapa de protecció envers la contaminació lumínica.

La petició de protecció màxima envers la contaminació lumínica s’emmarca dins el pla de polítiques sostenibles que des de fa mesos impulsa l’Ajuntament de Saldes per protegir la seva condició d’espai amb cel nocturn de qualitat. En aquesta línia, el municipi ja va aprovar fa mesos un pla d’actuacions de quatre anys de durada per preservar i millorar les condicions de foscor natural de la zona. Gràcies a aquest pla s’ha anat reduint el consum energètic, a la vegada que incrementa el servei d’il·luminació.

Gairebé la meitat de fanals, renovats

Fins ara s’ha ordenat ambientalment les instal·lacions d’il·luminació i s’ha canviat pràcticament la meitat dels fanals municipals, gràcies a l’ajut econòmic de la Diputació de Barcelona. En aquest sentit, s’ha instal·lat llums de color ambre, amb tecnologia LED d’alta eficiència, que són els adients per a zones de màxima protecció. Aquestes mesures afavoreixen a l’eliminació de la llum sobrant contaminant i l’homogeneïtzació dels nivells d’il·luminació a tot el municipi, triplicant la llum útil i reduint més d’un 70% de la despesa energètica.

En aquesta línia, fa uns mesos, quan el municipi va rebre el reconeixement, l’alcalde, Moisès Masanas, va explicar a aquest diari que la millora de les instal·lacions tenia “un doble objectiu”: aconseguir un estalvi econòmic i convertir la distinció en un motor dinamitzador. D’entrada, segons dades del propi batlle, Saldes passa de gastar 93.000kW/hora/any a gastar-ne 24.000, la qual cosa suposarà un estalvi d’uns 14.000 euros anuals, ja que el consistori passarà de pagar 18.000 euros cada any a pagar-ne 4.000. A més, el municipi aconseguirà un estalvi significatiu cada any en emissions de gas d’efecte hivernacle.

D’altra banda, Masanas afirmava que la distinció és un primer pas d’un projecte de govern. Des del primer dia al consistori, el govern saldenc ha intentat “convertir projectes com el del cel nocturn de qualitat en motors dinamitzadors que atreguin el turisme al poble”, deia aleshores el batlle.

Abans del 2019 s’haurà renovat totes les instal·lacions

Saldes preveu executar la resta d’instal·lacions entre aquest any i el vinent. D’aquesta manera, el municipi modernitza el seu sistema d’enllumenat, aconsegueix fer un desenvolupament equilibrat amb l’entorn natural i redueix la despesa energètica. En paral·lel, ha instaurat el cicle de conferències per entendre la nit, amb xerrades i activitats per part d’experts, per exemple, en la visió de cel estrellat, o en el coneixement de la fauna nocturna.

X