Esquerra proposa que el carrer de la caserna de la Guàrdia Civil de Berga passi a dir-se ‘1 d’Octubre’

El carrer de la caserna de la Guàrdia Civil de Berga podria passar a dir-se carrer 1 d’Octubre. Aquesta és la proposta que el grup municipal d’Esquerra Republicana (ERC) i les Joventuts d’Esquerra al Berguedà (JERC) portaran al ple del mes de febrer, que se celebra aquest dijous, a partir de les 20h, a l’Ajuntament de Berga.

El canvi de nom, que haurà de ser aprovat per la majoria dels regidors del ple per tirar endavant, només afectaria als dos-cents primers metres del carrer Serra de Casampons, des de la cruïlla amb el Camí de Pedret (a tocar de la porta de l’IES Guillem de Berguedà) fins al final del pont que passa per sobre de la C-16 i dona accés a la urbanització de Casampons.

En roda de premsa, el regidor Jordi Pujals i el portaveu de les JERC al Berguedà, Marc Pons, han coincidit que és “un lloc immillorable”, ja que, a banda de la caserna al bell mig del tram, un hipotètic carrer 1 d’Octubre tindria col·legis electorals del passat referèndum a banda i banda (l’institut Guillem de Berguedà a un extrem, i l’escola de Santa Eulàlia, a l’altre). En cas que el ple ho aprovi, la moció dicta que el canvi s’ha de realitzar en un termini màxim de tres mesos.

Un “homenatge” als votants de l’1-O

Pujals ha explicat que el canvi de nomenclatura pretén ser “un homenatge als milers de persones d’arreu de Catalunya que van fer possible que la democràcia guanyés davant la força i la repressió de l’Estat”. En aquesta línia, el regidor republicà ha definit la jornada de l’1-O com a “històrica però a la vegada agredolça”, pels cops de porra que van rebre molts catalans agredits per les forces de seguretat de l’Estat.

Mà estesa al diàleg sobre altres canvis de nom

No és la primera vegada que a Berga es parla de canvis de nom de carrers. De fet, entitats anarquistes de la ciutat fa anys que impulsen campanyes per canviar nomenclatures de vies de la ciutat. En aquest sentit, Pujals ha posat sobre la taula la possibilitat de “fer una comissió per poder parlar dels noms que es posen en qüestió” i, així, que el plenari pugui aprovar o desestimar les modificacions.

erc-carrer-1-octubre

X