El PDeCAT-CDC de Berga proposa col·locar una placa en honor al Casalets a la façana de la casa on va créixer

“Josep Maria Casals Montañà -l’home de les entitats- va créixer aquí”. Una placa amb aquest text podria lluir en poques setmanes a la façana de l’edifici on va créixer Josep Maria Casals, el Casalets, a la plaça Doctor Saló, 3-5 (just davant la comissaria de la Policia Local de Berga). Si més no, aquesta és la voluntat del grup municipal del PDeCAT-CDC, que ho proposarà el proper dijous, 1 de març, al ple ordinari a través d’una moció.

El portaveu del grup, Ramon Minoves, i els regidors Pau Bessa i Jordi Travé han presentat la idea aquest dissabte al matí en una roda de premsa. Segons han dit, l’acció pretén ser una resposta al gest del Casalets de deixar al testament 29.000 euros per a entitats de la ciutat. “No coneixem cap persona que hagi tingut un gest com aquest”, ha assegurat Bessa.

La proposta va ser exposada a la família del Casalets, dies abans de ser tramesa als diferents grups del plenari. La família, ha explicat Minoves, va celebrar la iniciativa i va donar-hi el vistiplau, mentre que la resta de grups del consistori, tant l’equip de govern com els partits de l’oposició, van veure l’acció amb bons ulls. Sembla, doncs, que no hi ha d’haver problemes per aprovar-la.

Un acte per a la col·locació

La moció també marca que la col·locació de la placa a la casa –Cal Pastaseca– s’haurà de produir en un termini de dos mesos. El procés, però, és simple i el PDeCAT-CDC confien que es pugui materialitzar abans. S’ha d’encarregar la placa i s’ha de buscar un forat en la jornada de la brigada perquè es vagi a col·locar.

A més, el grup també contempla la possibilitat de fer un acte d’inauguració de la plaça. “Ha de ser un homenatge i un reconeixement a una persona que va tenir un impacte molt important en l’àmbit cultural”, ha recalcat Minoves.

El testament, un gest per a l’eternitat

El Casalets va deixar 29.000 euros repartits entre diverses entitats de Berga. La Llar Santa Maria de Queralt, el Taller Coloma, el grup Colònies a Borredà, la colla sardanista Brots Cim d’Estela, el Teatre Patronat, el Club d’Escacs Berguedà, el Club Esportiu Berga, l’Handbol Berga i el Bàsquet Berga. Tots apareixen en el testament, que va signar l’any 2007 i al qual va tenir accés l’Aquí Berguedà a través de la família.

El testament especifica que el testador, el Casalets, volia que els clubs esportius que hi apareixen (el CE Berga, l’Handbol Berga, el Bàsquet Berga i el Club d’Escacs Berguedà) aprofitin els diners per “fer de tant en tant campionats entre ells -o també amb equips de fora- per fomentar les bases dels equips”. També suggereix que aquests campionats portin el seu nom, i recorda que sempre li havien agradat els esports.

A banda de les entitats i associacions anteriorment esmentades, el Casalets va deixar per escrit que volia que “tots els llibres, diaris antics i revistes que puguin interessar a l’arxiver de Berga, Xavier Pedrals,” quedin a disposició de l’Arxiu Comarcal del Berguedà. I, a més, segons han confirmat a aquest diari fonts de la família, el Casalets va incloure en el seu testament a fins a 12 particulars, entre família i amics, a banda de la seva germana, Maria Carme, l’hereva.