Puig-reig vol col·locar 12 llambordes a la plaça de l’Olivera en record dels deportats als camps nazis

El govern de Puig-reig (ERC) vol que es col·loquin 12 llambordes del projecte Stolpersteine a la plaça de l’Olivera (plaça de la Creu) en record de la dotzena de purreigtencs ingressades en els camps d’extermini nazis de Mauthausen i Gusen. El govern republicà ha fet els deures, s’ha documentat i ha investigat quines persones del poble van ser deportades als camps nazis. I, ara, pretén proposar-ho a l’oposició a través d’una moció al ple del mes de maig per, després, sol·licitar al Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya entrar en el programa de les conegudes llambordes.

Puig-reig és el municipi berguedà que compta amb més represaliats. Són 12, i 8 d’ells hi van morir: Àngel Calsina Claret, José Canal Arderiu, Esteban Candàliga Candàliga, Esteban Flotats Caus, Enrique Garriga Riera, Clemente Girona Prades, Francisco Huch Berenguer, Juan Puigcercós Fígols, Ramon Sala Besa, Ramon Serra Gené, José Solé Canals i Joan Pous Viñeta.

El projecte de les Stolpersteine -‘pedres per ensopegar’– va néixer l’any 1993. Des d’aleshores, l’artista alemany Gunter Demnig les ha anat fabricant i col·locant a tot arreu on li han demanat amb l’objectiu de mantenir en la memòria les persones represaliades pel nazisme. Les Stolpersteine són llambordes de formigó de 10x10cm cobertes amb una fulla de llautó sobre la qual es graven el nom i les dades de la persona represaliada. La seva petita dimensió obliga els vianants a haver-se d’inclinar per llegir el que hi ha escrit sobre el llautó. Segons Demnig, aquesta inclinació és un gest de respecte cap a la persona que es recorda. No només s’hi col·loquen les plaques dels exterminats, sinó de tots els deportats.

Actualment, n’hi ha més de 61.000 repartides per 21 països diferents. A la península ibèrica no van arribar fins l’any 2015 i, de fet, les primeres Stolpersteine de l’Estat es van col·locar ben a prop del Berguedà: a Navàs, el 9 d’abril d’aquell mateix any. El novembre passat el projecte Stolpersteine va sortir per primera vegada d’Europa: es va col·locar una Stolperschwelle -llamborda feta amb el mateix material que les Stolpersteine, però més gran- a Buenos Aires (Argentina).