David Font: “Mai hi ha hagut un pensament únic, ni a CiU ni al PDeCAT. L’important és que tenim clar l’objectiu”

David Font és el rostre berguedà de la nova directiva del PDeCAT. El seu partit ha estat notícia durant tot el cap de setmana en mitjans d’arreu del país. I ell, en certa manera, també. Alcalde de Gironella, president del Consell Comarcal i president del PDeCAT a les comarques centrals, ha estat el coordinador de l’assemblea general que ha decidit que David Bonvehí agafi la direcció de la formació.

Creus que el PDeCAT surt reforçat de l’assemblea?

No sé si reforçat o no. El que està clar és que el PDeCAT surt amb un discurs polític que va alineat amb l’estratègia que planteja el govern de la Generalitat i el govern a l’exili. I l’assemblea també ha servit per reforçar una direcció del partit que necessitava més mans per tirar endavant els projectes que tenim sobre la taula a curt termini.

Quins són?

Tenim unes eleccions municipals a l’horitzó, en 10 mesos. Ara mateix som el partit que té més alcaldies al territori, amb 439 i més de 1.300 regidors i regidores. Cal seguir amb la dinàmica d’organitzar primàries per triar caps de llista que lluitin per seguir tenint una presència molt àmplia a nivell municipal. Hem de fer el possible per tenir el màxim de municipis amb governs independentistes. I també hem de seguir treballant per la llibertat del país.

Governs independentistes als municipis… Això passa per fer llistes unitàries amb Esquerra Republicana?

Una de les coses que es va plantejar és que en els municipis de més de 20.000 habitants s’intentin abordar llistes de caràcter unitari per garantir que els governs siguin independentistes. Aquí al Berguedà no passa tant, però en altres punts del país hi ha un creixement important de forces polítiques que poden fer témer la pèrdua de les institucions catalanes. Per això és bo treballar en aquest sentit i és necessari que els dos partits amb majoria al Parlament es coordinin i tinguin molt clar el full de ruta.

I en clau de partit, avui molts mitjans parlen de “divisió interna” en els seus titulars. Com s’ha de tractar aquesta diversitat de posicions dins el PDeCAT?

En tota la història, tant a Convergència com ara al PDeCAT, hi ha hagut més d’un punt de vista. No només dos. Mai hi ha hagut un pensament únic i tothom ha tingut matisos a aportar-hi. Però l’important és que tots tenim molt clar quin és l’objectiu i l’únic que hem de consensuar és el camí per arribar-hi.

Per a molts, el camí passa per la Crida Nacional. Tu t’hi has inscrit.

Sí, m’hi he inscrit a nivell personal. Entenc que vol ser un moviment transversal a través del qual persones de diferents sensibilitats amb l’objectiu de fer República es puguin aglutinar dins d’un sol paraigües. Tinc molt clar aquest objectiu i, de fet, per aquest objectiu treballo dins el PDeCAT.

Suposo que en les últimes hores has parlat amb gent partidària d’entrar a formar part de la Crida i d’altres que no. La nova directiva treballarà per donar una resposta única o ho deixarà a elecció de cada militant?

D’entrada, es va animar a la gent del PDeCAT a pertànyer a la Crida. Ara bé, vam acordar que la comissió delegada haurà de valorar quin paper ha de tenir el partit a nivell global i haurà de fer una proposta a la militància. A partir d’aquesta proposta, els associats votaran i, per tant, ratificaran -o no- la decisió de la comissió.

T’esperaves una assemblea amb un debat tan profund fins a última hora?

M’esperava una assemblea moguda, tal com ho ha estat. Ja d’entrada es preveia molt de moviment, es veia que la gent tenia ganes de parlar. Però sí que ha estat sorprenent que el debat hagi estat viu fins a l’últim minut.

Quin ha estat el teu paper com a coordinador?

Jo m’he encarregat de dissenyar l’estructura de l’assemblea. La meva funció principal era encapçalar un equip que fes possible que l’assemblea es desenvolupés en les millors condicions organitzatives. Calia posar espais de debat eficaços perquè tota la militància tingués veu i participés en el debat.

Ara, amb la nova directiva escollida, venen eleccions municipals. Com veus el partit al Berguedà?

Hi tenim una bona representació. Ara mateix és vital fer-hi arribar el desplegament necessari per afrontar les eleccions en les millors condicions. I, sobretot, escollir els caps de llista de cada poble.

I això últim quan serà?

Recomanem que sigui abans de final d’any. Aniran sortint progressivament.

X