Gironella unirà 13 fonts del municipi amb una ruta circular d’uns 9 quilòmetres

Gironella crearà en els propers mesos una ruta que recorrerà 13 de les fonts del terme municipal. L’actuació es va aprovar en el ple ordinari d’aquest juliol, dilluns passat, i tindrà un cost de 30.000 euros, amb un ajut de 13.000 euros de la Diputació de Barcelona.

La ruta tindrà un itinerari circular i resseguirà les fonts de Gironella que són més properes al nucli municipal. En concret, unirà a través de camins la font del Balç (del terme municipal de Casserres), la font de Cal Forroll, la font dels Torracs, la font del Tirai, la font de Cal Feliu, la font de Cal Pere Vell, la font de Cal Ramons, la font de l’Ermita, la font de Cal Pequenyu, la font del Cuc, la font del Cap del Pla, la font de Cal Gibert i la font de Ca La Manuela. Per fer possible aquest recorregut, s’arranjaran alguns camins i s’actuarà en les fonts que estiguin més malmeses.

La regidora de Salut, Teresa Terricabres, ha explicat a l’Aquí Berguedà que la ruta serà el resultat de mesos de treball cooperatiu entre dues àrees de l’Ajuntament: la seva -de Salut- i la de Turisme, amb David Saborido al capdavant. L’origen del projecte és un treball de recerca sobre les fonts de Gironella. A partir d’aquí, l’Ajuntament va iniciar un estudi de totes les fonts municipals -més d’una vintena- i les va localitzar en un mapa.

Finalment, en aquesta primera fase del projecte, el consistori ha escollit les 13 fonts més properes al nucli municipal i les ha unit en un itinerari d’uns 9 quilòmetres. Terricabres assegura que una part del recorregut és “la passejada habitual de molts gironellencs” però hi ha un tram que per a molts està per descobrir.

Amb una ampliació del recorregut a l’horitzó

La regidora Terricabres és conscient que algunes fonts municipals han quedat fora de l’itinerari, però confia que en el futur s’hi puguin incorporar. De fet, ja té en ment un recorregut més llarg -d’uns 12 quilòmetres- que s’adaptarà “quan hi hagi els diners per fer-ho”. Aquesta ampliació contempla les fonts de Viladomiu Vell i Viladomiu Nou (que s’enllaçaria amb l’itinerari curt a través de la ruta de les colònies), la Font de l’Atalaia (que ve de pas en el recorregut actual, però no s’ha pressupostat) i la font de la Guerra (situada a la banda de la riera d’Olvan).

A curt termini, però, la voluntat de la regidora és consolidar l’itinerari de 9 quilòmetres i 13 fonts, i acostar la part menys coneguda a tot el poble.

X