Tanca sine die el vial nord de Puig-reig per un nou despreniment de roques

El vial de circumval·lació nord de Puig-reig, entre la C-1411z i la BV-4131 ha tancat el pas de vehicles per la caiguda divendres passat de sediments a la carretera després dels episodis de pluja intensa. A més a més, una pedra de dimensions considerables va quedar descalçada dins de la xarxa de contenció que la Generalitat va fer instal·lar fa uns anys i que, tot i que prometia ser la solució definitiva, s’ha demostrat insuficient amb els anys.

Així ho ha confirmat a Aquí Berguedà l’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, que assegura que la situació “és un problema endèmic des que es va construir el vial”. Segons explica, un tècnic del consistori va determinar que “no es podia garantir que la xarxa aguantés el pes” i, per tal d’evitar una situació de risc, “es va optar per prohibir el pas fins que s’hi posi remei”.

Altarriba assegura que ja ha posat en coneixement del Servei Territorial de Carreteres la problemàtica però que és “conscient que som a ple agost i la solució no arribarà aviat”. Afegeix, que en aquests moments, les afectacions són mínimes perquè els principals usuaris del vial són camions de grans dimensions que treballen al polígon de la Sala i ara molts es troben de vacances, però d’allargar-se molt de temps la situació, “podria provocar dificultats de mobilitat i un risc afegit dins de la població“.

Una problemàtica habitual

Tal com apunta l’alcalde, els despreniments són constants, tant en aquest tram com en d’altres que afecten el poble i als seus nuclis de població, però que, encara que també siguin de titularitat de la Generalitat, han anat resolent pel fet de ser terra o petites pedres que els serveis de l’ajuntament sí poden retirar.

Altarriba explica que ja en etapa de l’anterior alcaldia, la Generalitat va oferir la cessió del vial a l’equip de govern municipal, però aquesta no es va efectuar perquè les condicions que tant aleshores com en aquests moments presenta el tram de carretera no són viables econòmicament per a la gestió d’un municipi com Puig-reig. “L’arranjament del vial té un cost molt elevat que no ens podem permetre dins les nostres finances municipals”, recalca.

L’any 2015 es va produir un fet semblant, quan un roc de grans dimensions es va precipitar a la mateixa via i aquesta va restar tancada durant diversos mesos fins que l’administració hi va actuar retirant la pedra i instal·lant-hi la xarxa de retenció.

X