Berga recorda als ‘Jordis’ quan es compleixen deu mesos del seu empresonament

La plaça de Sant Pere de Berga ha acollit novament un acte de commemoració en el marc del procés català. Avui, els aplegats recordaven que ja fa més de 300 dies, 10 mesos justos, d’ençà que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van entrar a la presó. En tocar les set de la tarda, puntuals com ja fa mesos, arrencava l’acte amb la ja tradicional interpretació del Cant dels Ocells que avui ha canviat l’acordió per la guitarra en mans de Quim Castilla. Posteriorment s’ha donat pas a la lectura del Manifest comú de l’Assemblea a càrrec de Manel Escobet.

Concentració 10mesosJs 2Manel Escobet ha estat l’encarregat de llegir el manifest. LÍDIA LÓPEZ

El manifest ha remarcat el caràcter pacífic del moviment, destacant que durant els deu mesos que han passat “hem fet totes les reivindicacions possibles, totes sense violència” mentre que la repressió viscuda ha estat “amb violència i amb atacs” i amb total impunitat, ja que indica que “no hi ha cap jutge que condemni ningú”. El text també ha recordat el primer aniversari dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils, lloant a la gestió dels Mossos d’Esquadra i criticant el tractament que l’estat espanyol va tenir amb el cos apuntant que la desconsideració que van mostrar després de la seva intervenció als atemptats és també “un atac i un menyspreu a Catalunya”.

També s’hi ha fet crítica al comportament de les darreres setmanes entre els partits polítics independentistes, als que han acusat d’estar interpretant un “espectacle trist de desunió” i els han emplaçat que “treballin units per la república”. “Aconseguirem la llibertat dels ostatges i defensarem mandat de l’1 d’octubre perquè això és el que vol el poble de Catalunya”, sentenciava l’escrit.

Concentració 10mesosJs 3La pluja ha desplaçat la cloenda de l’acte al porxo de l’ajuntament. LÍDIA LÓPEZ

Seguidament, s’ha fet la lectura d’una carta escrita pel mateix Cuixart, on el mateix escrivia que els temps al llarg d’aquests mesos a la presó “lluny de debilitar-me, he anat enfortint les meves conviccions democràtiques” i es mostra “convençut que amb el pas dels anys, les nostres condemnes els pesaran molt més a ells que a nosaltres”.

La pluja ha acabat fent acte de presència i ha provocat la fugida de gran part dels assistents, que rondava la vuitantena. Les prop de trenta persones que han plantat cara al mal temps han viscut una cloenda de l’esdeveniment íntima, a l’aixopluc del porxo de l’ajuntament amb la lectura de poemes i acompanyament musical per part de Tomàs Arias i Toni Gol.

X